Прокуратура обіцяє не притягати кримчан до відповідальності за службу в армії РФ масово. Лише в окремих випадках

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Прокуратура Автономної Республіки Крим не буде масово притягати до кримінальної відповідальності жителів анексованого Криму, яких призвали в російську армію, сказала прокурор Єлизавета Дзигора в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«Той факт, що громадянин України перебуває на службі в Збройних силах Росії, безумовно, не є підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності за кримінальним законодавством України», — зазначила вона. За словами Дзигори, відповідальність може настати лише коли під час служби кримчанин вчинить злочин, але «в кожному окремому випадку це питання відпрацьовується абсолютно за конкретними фактами».

26 жовтня прокуратура АР Крим разом з правозахисниками передала до Міжнародного кримінального суду звернення про злочини Росії на території півострова через незаконний призов кримчан до служби в лавах армії Росії. За даними прокуратури, з весни 2015 року під час 7 призовних кампаній у російську армію забрали не менше 12 тисяч українських громадян. Крім цього, прокуратура Криму почала власне кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення звичаїв війни).