Савченко попросила екс-заступника генпрокурора Рената Кузьміна допомогти з позовом до Європейського суду з прав людини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Савченко попросила екс-заступника генпрокурора Рената Кузьміна допомогти з позовом до Європейського суду з прав людини

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Народний депутат Надія Савченко на сторінці у Facebook звернулася до екс-заступника генерального прокурора Рената Кузьміна. Нардеп попросила його консультувати її з приводу звернення до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

На її думку, юридична робота в міжнародному правовому полі, яку зараз веде Кузьмін, «слугуватиме Україні і буде історичним уроком, корисним світовій спільноті».

Савченко також додала, що співпраця Кузьміна з її адвокатами «значно посилить шанси на перемогу України над свавіллям і беззаконням кожної політичної «еліти», яка приходить до влади в Україні».

Хто такий Ренат Кузьмін?

Колишній перший заступник генерального прокурора України (в 2010—2013 роках). Кузьмін керував слідством у справах проти Юрія Луценка, екс-міністра екології Георгія Філіпчука, а також у «газовій справі» Юлії Тимошенко. Крім того, Кузьмін порушував справу проти другого президента Леоніда Кучми. З 2014 року він перебуває в розшуку за підозрою у зловживанні владою та службовим становищем.

25 жовтня Шевченківський районний суд Києва продовжив термін арешту Савченко на два місяці — до 30 грудня. Савченко затримали 22 березня у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність.

Їх звинувачують підготовці до захоплення державної влади, а також посяганні на життя державного діяча, підготовці теракту, сприянні терористичній організації та незаконному поводження зі зброєю.