Справа про крадіжку $20 млн: суд заарештував заступника голови правління Ощадбанку Ірину Земцову та ще чотирьох поплічників

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Справа про крадіжку $20 млн: суд заарештував заступника голови правління Ощадбанку Ірину Земцову та ще чотирьох поплічників

National Bank Of Ukraine / Flickr

Соломʼянський районний суд Києва у четвер, 25 жовтня, взяв під варту заступника голови правління Ощадбанку Ірину Земцову у справі про заволодіння держкоштами. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Спеціалізованної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Станом на 16:00 вже обрано запобіжні заходи наступним підозрюваним:

- заступникові голови правління Банку у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 7 млн грн;

- працівникові Департаменту корпоративного бізнесу Банку — тримання під вартою із альтернативою внесення застави в розмірі 1,5 млн грн;

- керівникові ПрАТ «Креатив» — тримання під вартою з альтернативою застави в сумі 2 млн грн;

- 2 працівникам ПАТ «Креатив Груп» — тримання під вартою із внесенням застави в сумі 2,55 млн грн».

На сайті Ощадбанку повідомляється, що Земцова працює в банківській сфері більше 28 років, у системі Ощадбанку — 15 років. З квітня 2014 року вона заступник голови правління АТ «Ощадбанк». Вона є першою заарештованою з 10 підозрюваних у причетності до заволодіння $20 млн Ощадбанку.

Що це за справа?

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне впровадження про заволодіння $20 млн державного банку, організоване депутатом з групи «Воля народу» Станіславом Березкіним.

У НАБУ заявили, що схему організував нардеп, а виконали його близькі родичі та бізнес-партнери. Їх підозрюють у тому, що у вересні 2013 — січні 2014 вони привласнили кредит, який видав Ощадбанк, підробивши документи і використовуючи підставних осіб.

У коментарі theБабелю Березкін заявив, що для нього самого стала новиною інформація про кримінальне провадження. «Я не в курсі справи, я поки нічого вам підказати не можу. Відношення до банку ніякого не маю. Бог його знає, який там банк», — сказав він.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав подання на зняття з нардепа Березкіна депутатської недоторканності.