Біля КПІ мітингують студенти. Вимагають звільнити ректора та його заступника

Автори:
Олена Мельник, Євген Спірін
Дата:
Біля КПІ мітингують студенти. Вимагають звільнити ректора та його заступника

Євген Спірін / «Бабель»

Біля першого корпусу НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» мітингують близько 150 студентів цього закладу, вимагаючи відставки ректора Михайла Згуровського та проректора з адміністративно-господарської роботи Петра Ковальова. Про це повідомляє кореспондент theБабеля.

Студенти тримають у руках плакати з гаслами «Прозорі розслідування», «Ні корупції» та ін. Також вони принесли фотографії гуртожитків інституту. На фото зображені розбиті туалети та обдерті стіни. Студенти вимагають провести аудит та виявити, на що витратили гроші, виділенні на ремонт гуртожитків і корпусів КПІ.

Євген Спірін / «Бабель»

Євген Спірін / «Бабель»

Євген Спірін / «Бабель»

Студенти хочуть поспілкуватися з ректором та показати йому фото, але він відмовився виходити зі свого кабінету. Згодом представник ректора запросив частину студентів до ректора в кабінет.

На мітингу присутня поліція, представники Нацкорпусу. Є також і студенти, які проти мітингу. Вони тримають у руках плакати з гаслами «КПІ – не місце для політичного шабашу», але закривають обличчя та відмовляються від коментарів.

Євген Спірін / «Бабель»

Євген Спірін / «Бабель»

Студенти обіцяють не розходитись, поки ректор не вийде на вулицю.

У чому звинувачують ректора Михайла Згуровського?

Нещодавно журналісти програми «ЦРУ» виявили серйозні порушення в декларації ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайла Згуровського. Начебто ректор одного з найпливовійших ВНЗ України приховав у своїх деклараціях спільний із сином бізнес у Чорногорії, продаж нерухомості в США та один з будинків дружини там само. У відповідь Згуровський заявив, що проти нього чинять інформаційну атаку задля дискредитації навчального закладу.

Чому протестують проти проректора Петра Ковальова?

У розслідуванні програми «ЦРУ» журналісти виявили, що проректор КПІ Петро Ковальов віддав фірмам своєї дружини і брата 25 мільйонів на ремонти гуртожитків та корпусів ВНЗ. Ковальов також виступає головою тендерного комітету університету.

Зазначено, що серед компаній, які здійснювали ремонтні роботи або поставляли матеріали для них у КПІ протягом останніх 2 років, перемагали переважно 8 компаній (90% замовлень віддані без конкурсів). За цей час фірми отримали від закладу 47 млн ​​грн. Близько половини з цих грошей були витрачені на реконструкцію гуртожитків ВНЗ.

Більшість будівельних компаній, які роблять ремонти в КПІ, повʼязані з проректором Ковальовим, йдеться в розслідуванні. Журналісти звернули увагу, що за роки роботи в КПІ у Петра Ковальова зʼявилося 3 квартири в Києві. Одна з них розташована в ЖК «Вертикаль» (пров. Ковальського, 19 ) просто посеред студентського містечка КПІ. У цьому житлокомплексі також мають квартири син Ковальова та ще один проректор КПІ — з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток) Олексій Новіков.