Україна і МВФ уклали робочу угоду за новою кредитною програмою

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна і МВФ уклали робочу угоду за новою кредитною програмою

Лазаренко Микола / УНІАН

Уповноважений персонал Міжнародного валютного фонду та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Нова програма stand-by з замовленим доступом до SDR 2,8 млрд [еквівалент $3,9 млрд] послужить основою для економічної політики влади в 2019 року», — повідомили в МВФ.

Ця програма замінить наявну — розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року і розраховану до березня 2019 року. Угоду ще має затвердити менеджмент фонду і схвалити його рада директорів.

Рада МВФ розгляне цю угоду після того, як Верховна Рада прийме державний бюджет на 2019 рік з рекомендаціями Фонду, а також після того, як будуть збільшені тарифи на газ для населення. Кабінет міністрів ухвалив рішення про те, що з 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23,5%— до 8 550 грн за тисячу кубометрів.

Минулого року Україна в межах співпраці з МВФ зобовʼязалася підняти ціну на газ до ринкового рівня, що дозволило їй отримати черговий транш кредиту фонду. Проте досі Україна відмовлялася підвищувати ціни, тому МВФ не виділяв їй гроші. Тепер же фонд може відновити фінансування. Перший транш в межах програми stand-by може скласти $1,9 млрд.