Переговори уряду з МВФ вийшли на фінальну стадію. Щодо ціни на газ поки не домовились

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Переговори уряду з МВФ вийшли на фінальну стадію. Щодо ціни на газ поки не домовились

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Виконувач обов’язків міністра фінансів Оксана Маркарова заявила, що перемовини уряду з Міжнародним валютним фондом щодо нового траншу наразі перебувають на фінальній стадії. Про це повідомляє «РБК-Україна».

«Програма МВФ і перебування в програмі надзвичайно важливе для нас. Ми працюємо. Я сподіваюсь, що домовленість з нашими партнерами вже на фінальній стадії. Транш МВФ не іде в бюджет. Він іде в резерви Національного банку. А для нас надзвичайно важливо, що він відкриває для нас фінансування від наших європейських партнерів — ЄС та Світового банку», — пояснила вона.

Український уряд поки що не досяг домовленості з МВФ щодо ціни на газ, проте в Кабміні сподіваються, що МВФ зважатиме на економічну ситуацію в країні. Про це повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі каналу ICTV.

«Ви бачите, що рішення немає. Ми зараз ведемо перемовини. Ці перемовини з МВФ йдуть достатньо конструктивно. Я бачу, що в них є розуміння реальної економічної ситуації. Вони оцінюють реально доходи людей. Ми розраховуємо на те, що буде відповідне розуміння, і ми зможемо вийти з цієї ситуації з мінімальними втратами», — повідомив Гройсман.

Він додав, що Кабінет міністрів не допустить підвищення ціни на газ для населення на 60%. Він намагається переконати МВФ у тому, що газ є необхідним соціальним продуктом для людей.

З липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60% — у звʼязку зі зростанням цін на міжнародних ринках.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки Кабмін минулого року ухвалив рішення про підвищення ціни на газ, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовився його виконувати.

Із 6 по 19 вересня місія МВФ працювала в Києві. Однак після двох тижнів роботи сторони не змогли домовитися про нову програму співпраці й переговори фактично провалилися.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що підвищення тарифів на газ для населення відбудеться, але остаточну ціну поки не визначили.

Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що уряд домовився з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ для населення до 2020 року.