Вселенський патріархат не буде припиняти євхаристійне спілкування з РПЦ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Константинопольский патріархат не планує розривати євхаристійне спілкування з Російською православною церквою, незважаючи на рішення РПЦ, передає Інтерфакс.

«Сповіщаємо вас про те, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом і продовжує його молитовно згадувати в порядку, встановленому в диптиху», — сказано в зверненні екзархату російських парафій Константинопольского патріархату в Західній Європі, текст якого має агентство.

Крім того, у зверненні йдеться про те, що всі православні віряни можуть брати повну участь у літургійному житті та церковних таїнствах у парафіях Московського патріархату.

Екзархат Константинополя закликав усіх священиків, дияконів, ченців, черниць та вірних російського екзархату в Західній Європі молитися за єдність Церкви.

15 жовтня Синод Російської православної церкви оголосив про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом. У РПЦ заявили, що не визнають рішень Константинополя щодо скасування акту від 1686 року про підпорядкування Київської митрополії Московському патріархату.

Також у РПЦ не визнають зняття анафеми з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Через це глава Російської православної церкви Кирило назвав Вселенський патріархат «розкольниками».