Глава Російської церкви назвав Константинополь розкольниками

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Глава Російської церкви назвав Константинополь розкольниками

Пресслужба президента російської федерації

Глава Російської православної церкви Кирило назвав Вселенський патріархат розкольниками через те, що патріарх Варфоломій зняв анафему з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита УАПЦ Макарія.

Про це глава РПЦ заявив на засіданні VIII Загальноцерковного зʼїзду із соціального служіння, передає ТАСС .

«Константинопольський патріархат ототожнив себе з розкольниками. Неканонічно, порушуючи всі правила, він вторгнувся в нашу юрисдикцію, пробачивши розкольників. Отже, ототожнивши себе з розкольниками, він сам став розкольником», — сказав Кирило.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

15 жовтня Російська православна церква провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії Українській церкві.