Лідери ЄС наполягають на новому режимі санкцій за кібератаки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Лідери країн Європейского союзу виступили за створення нового режиму санкцій проти осіб або організацій, які беруть участь у кібератаках, йдеться у офіційних висновках саміту ЄС.

Члени Європейської ради зійшлися на тому, що обговорення пропозицій з посилення кібербезпеки Євросоюзу мають пройти за нинішнього складу Європарламенту. «ЄС буде і далі зміцнювати механізми стримування і протидії гібридним, кібернетичним, хімічною, біологічною, радіологічним та ядерним загрозам», — йдеться у висновках.

Між тим, кореспондент «Радіо Свобода» у Брюсселі Рікард Юзвяк повідомив, що лідери ЄС наполягають саме на новому режимі санкцій за кібератаки.

Напередодні він писав, що Європейський союз готується до введення нового режиму санкцій. Він також повідомляв, що деякі країни хочуть додати положення про прискорення запуску цього режиму, але проти виступають представники Італії. «Це умисне сповільнення процесу замість відмови від нього», — написав журналіст.

15 жовтня британські ЗМІ повідомили, що хакери в 2017 році 37 разів викрадали дані Міністерства оборони Великої Британії та його партнерів.

4 жовтня влада Великої Британії звинуватила Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ в «безглуздих» кібератаках в усьому світі, у тому числі і в самій Росії. У той самий день Нідерланди звинуватили працівників ГРУ в спробі проникнути в систему Організації з заборони хімічної зброї. До звинувачень приєдналися й інші країни та міжнародні організації.