Суд Осло звільнив росіянина, якого підозрювали в шпигунстві в норвезькому парламенті

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Підозрюваного в шпигунстві росіянина Сергія Бочкарьова звільнили з-під варти. Таке рішення ухвалив окружний суд в Осло (Норвегія), повідомляє Reuters.

Норвезька поліція вже подала апеляцію на це рішення. Перед цим прокурори просили суд продовжити арешт Бочкарьова ще на два тижні.

Хто такий Бочкарьов і чому його затримали?

Бочкарьов є працівником апарату Ради Федерації Росії. Його затримали в аеропорту Осло увечері в пʼятницю, 21 вересня. Бочкарьова звинуватили в збиранні розвідувальної інформації під час відвідин ним семінару з питань цифрових технологій у парламенті Норвегії.

Пізніше Бочкарьова заарештували на два тижні. Правоохоронці Норвегії побоювалися, що він може знищити докази своєї розвідувальної діяльності. Це затримання викликало негативну реакцію Москви, МЗС РФ висловило протест Норвегії, а голова Ради Федерації Валентина Матвієнко назвала це «провокацією».

4 жовтня влада Нідерландів звинуватили співробітників ГРУ в спробі проникнути в систему Організації по забороні хімічної зброї. Нідерланди вислали підозрюваних в цій кібератаці з країни. У них були дипломатичні паспорти, оформлені на Олега Сотникова, Олексія Моренця, Євгенія Серебрякова і Олексія Мініна.

Пізніше Міністерство юстиції США опублікувало імена сімох співробітників російського ГРУ, яких звинувачують у кібератаках і незаконному зборі даних. Окрім Моренця, Серебрякова, Сотникова і Мініна, це - Іван Єрмаков, Артем Малишев та Дмитро Бадін.