Вулицю Маршала Жукова в Києві перейменували на честь Кубанської України

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вулицю Маршала Жукова в Києві перейменували на честь Кубанської України

Katatonia / Pixabay

Київська міська рада перейменувала вулицю Маршала Жукова (радянський полководець і державник) у Деснянському районі столиці на вулицю Кубанської України. По це повідомив глава фракції ВО «Свобода» Юрій Сиротюк на своїй сторінці у Facebook.

Перейменування підтримали 67 депутатів.

У міськраді зазначили, що це рішення сприятиме відновленню історичної пам’яті про козацьке державне утворення на Кубані — Кубанську Україну.

Громадське обговорення ініціативи проходило 29 травня — 29 липня 2017 року. До голосування долучилися 2079 осіб, з них 60%, тобто 1247 громадян, підтримали перейменування.

Кубань — історичний регіон на Північному Кавказі, у долині річки Кубань та її приток. З кінця 18 ст. її заселили українці, зокрема запорозькі козаки. У 1918 році було проголошено Кубанську Народну Республіку, а через кілька днів — резолюцію «Про приєднання Кубані на федеративних умовах до України». Проте 17 березня 1920-го Кубанську Республіку знищили більшовики.

У 1920—1925 рр. на Кубані існував повстанський рух під гаслами колишньої республіки, відомий під загальною назвою Кубанська повстанська армія. Деякі історики припускають, що у 1940-х на Кубані діяли окремі групи УПА.