Банкрутство фізосіб і скасування звільнення від боргів. Рада прийняла Кодекс з процедури банкрутства

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада прийняла Кодекс з процедури банкрутства, повідомляється на сторінці документа.

За проект Кодексу у другому читанні проголосували 237 депутатів Верховної Ради.

Фізичні особи — боржники

Кодекс надає можливість фізособам, які є сумлінними позичальниками, у разі складної економічної ситуації почати процедуру банкрутства і звільнитися від цього боргового зобовʼязання. У той самий час кредитор позбавлений такого права. Під час процедури банкрутства призначається арбітражний керуючий, який веде провадження.

Після відкриття судом провадження арештувати майно боржника може тільки Господарський суд, вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів, а також припиняється нарахування відсотків. Мораторій на задоволення вимог кредиторів діє 120 днів.

Після початку провадження арбітражний керуючий зобовʼязаний провести збори кредиторів і прозвітувати про фінансовий стан боржника. На цих зборах розглядається та приймається план реструктуризації боргів. Після його ухвалення рішення передається до суду.

План реструктуризації мусить містити інформацію про вимоги кредиторів, майно боржника та про суму, яку боржник виплачуватиме щомісяця. На час процедури боржнику забороняється продавати майно, брати позики або виступати поручителем. Після виконання плану документи про це передаються до Господарського суду, який приймає рішення про закриття провадження.

Якщо фізична особа не почала виплачувати борги, суд визнає її банкрутом і переходить до примусового стягнення її майна. Це майно підлягає продажу, кошти від нього отримують кредитори.

Кредитори

Що стосується прав кредиторів, то Кодекс передбачає виключення всіх положень, що можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів. Але крім випадків, коли кредитори самі на це погоджуються. Також документ об’єднує мирову угоду та санацію в єдину процедуру, дозволяє кредиторам ініціювати справу про банкрутство, брати участь у голосуваннях з прийняття рішень.

Кодекс передає ключові повноваження у процедурі від комітету кредиторів до зборів кредиторів; запроваджує голосування щодо схвалення плану санації класами кредиторів. Крім того, Кодекс забезпечує участь кредиторів у виборі арбітражного керуючого та надає їм право зобовʼязувати керуючого розкривати кредиторам інформацію про фінансовий стан боржника та хід провадження.

Крім того, Кодекс зобовʼязує погоджувати з кредиторами стартову ціну майна і документацію з продажу заставного майна. У разі перемоги на аукціоні кредитор має право розрахуватися за придбане майно шляхом взаємозаліку, сплачуючи лише різницю між ціною і розміром своїх вимог.