Опитування: більше половини українців підтримують обʼєднання церков. Майже третина бачить новим главою Філарета

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Створення в Україні Єдиної помісної церкви підтримують 54% українців, йдеться у дослідженні Соціологічної групи «Рейтинг». Опитування проводилося в кінці вересня — на початку жовтня 2018 року. Проти обʼєднання церков висловилися 19% респондентів, ще 19% сказали, що їм байдуже.

За даними опитування, найвищий рівень підтримки ідеї Єдиної помісної церкви — на заході (68%) і в центрі (58%). У той же час на півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на сході — 37%.

У південно-східних областях, на відміну від іншої частини України, живе більше тих, кому байдуже або хто проти обʼєднання (близько чверті респондентів кожної категорії).

Майже третина українців (30%) вважають, що очолити Єдину помісну церкву повинен предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет. 7% вважають, що головою має стати митрополит Онуфрій (УПЦ МП), 3% — митрополит Макарій (УАПЦ).

«11% вважають, що жоден з них не повинен очолювати Помісну церкву. 42% поки не сформували з цього питання своєї думки», — зазначає «Рейтинг».

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Української православної церкви. Константинопольський патріархат зняв анафему з патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія. Також він вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков і обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.