В Індії набирає обертів кампанія проти сексуального насильства #MeToo. Звинувачують міністрів, режисерів і акторів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В Індії набирає обертів кампанія проти сексуального насильства #MeToo. Звинувачують міністрів, режисерів і акторів

Prodip Guha / Hindustan Times via Getty Images

В Індії в межах кампанії проти сексуального насильства #MeToo жінки масово звинувачують в домаганнях і насильстві відомих людей: акторів, режисерів, журналістів і навіть міністра, пише ВВС.

Почалося все з того, що 4 жовтня молода комедійна актриса в Twitter звинуватила 33-річного колегу Утсава Чакраборті в тому, що він надіслав їй фотографію свого статевого органу. В коментарях до цього посту інші жінки публікували скріншоти його повідомлень з фотографіями статевого органу і проханнями надіслати оголені фотографії.

Протягом наступних трьох днів у соцмережах почали зʼявлятися звинувачення проти акторів, режисерів, журналістів, редакторів, популярних авторів і чиновників. І хоча в Індії не вперше звинувачують публічних людей в домаганнях, це перша кампанія, в якій жертви не ховаються, а слова анонімних джерел підтверджують і інші люди.

Серед найбільш відомих особистостей, проти яких висунули звинувачення: 47-річний режисер Бал Вікас — його звинувачують у зґвалтуванні жінки зі знімальної групи в 2015 році, 62-річний актор Алок Натх — звинувачують у зґвалтуванні 20 років тому, 67-річний режисер Нана Патекар — звинувачують в домаганнях.

Крім того, журналістка Прія Рамани звинуватила в домаганнях Мобашара Джаведа Акбара, який зараз обіймає посаду державного міністра закордонних справ. За словами журналістки, Акбар домагався її в 1997 році, коли ще працював у ЗМІ.

На відміну від США, кампанія #MeToo в Індії не супроводжується журналістськими розслідуваннями, навпаки — звучать звинувачення на адресу самих представників медіа. Поки тільки одне видання, де про домагання заявили відразу сім журналісток, вирішло провести внутрішню перевірку.

Кампанія в соцмережах #MeToo стала масовою в жовтні 2017 року. Першим, проти кого висунули звинувачення в сексуальному насильстві і домаганнях, став кінопродюсер Харві Вайнштейн. Проти нього порушили шість кримінальних справ у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Лондоні. Йому предʼявили звинувачення в секс-торгівлі та хижацькому сексуальному насильстві (predatory sexual assault), за яке загрожує довічне увʼязнення.

У вересні 81-річного американського актора, коміка і продюсера Білла Косбі засудили до тюремного увʼязнення за зґвалтування з застосуванням наркотиків. Це вважається першим вироком у межах кампанії #MeToo.