У Лондоні суд заблокував масовий позов проти Google. Компанію звинувачують у незаконному зборі даних з iPhone

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Лондоні суд заблокував масовий позов проти Google. Компанію звинувачують у незаконному зборі даних з iPhone

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

Високий суд Лондона заблокував спробу подати масовий позов проти Google. Компанію хотіли звинуватити в тому, що вона незаконно зібрала конфіденційні дані 4 мільйонів користувачів iPhone, повідомляє агентство Reuters.

Позивачі стверджували, що з червня 2011 року до лютого 2012 року Google незаконно переглянув дані в інтернет-браузерах Safari, минаючи налаштування конфіденційності.

Організатор групового позову, активіст Річард Ллойд хотів, щоб технічний гігант сплатив кожному потерпілому користувачеві кілька сотень доларів за збиток. Однак суд відхилив клопотання.

Ллойд і його група, до якої приєдналися 20 тис. осіб, планують оскаржити рішення суду.

«Бізнес-модель Google заснована на використанні особистих даних для реклами оголошень споживачам, і вони повинні запитати дозволу перед використанням цих даних. Суд визнав, що люди не давали дозволу на це, але закрив двері для притягнення Google до відповідальності», — зазначив активіст.

Річард Ллойд — колишній директор британської компанії Which?, яка займається дослідженнями споживчого ринку. Груповий позов проти Google він подав у грудні 2017 року. Ллойд заснував організацію Google You Owe Us, від імені якої виступає в суді. Ініціатори позову розраховували отримати від компанії £3,2 млрд ($4,1 млрд), з яких організація обіцяла сплатити кожному потерпілому користувачеві по £750.