Понад півтори тисячі науковців світу звинуватили фізика ЦЕРН у гендерній упередженості

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Більше 1600 вчених підтримали кампанію проти італійського вченого Алессандро Струмії, який стверджував, що фізику «винайшли і побудували чоловіки».

Науковців розлютила заява професора, який працює для Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН), про те, що чоловіків-фізиків дискримінують з ідеологічних міркувань, повідомляє The Guardian. Вчені, які підписали петицію на сайті particleforjustice.org, хотіли «найрішучішим чином заявити, що людські якості будь-якої особи, незалежно від приписуваних їй ідентичностей, таких як раса, етнічна приналежність, релігія, інвалідність, гендерна або сексуальна ідентичність, не є приводом для обговорення».

Що відповів Струмія?

У коментарі BBC News опальний фізик заявив, що «співтовариство вчених-фізиків, які працюють з високими енергіями, у 100 разів більше, ніж кількість дослідників, які поставили свої підписи під петицією. Підписали більшою мірою люди з тих країн, що найбільше охоплені політкоректністю».

Струмія також заперечив свою упередженість щодо використання даних про жінок, які віддають перевагу роботу в цьому секторі, у своїй презентації в ЦЕРН.

Професора Алессандро Струмію з університету Пізи звинуватили в сексизмі після його доповіді на семінарі, організованому ЦЕРН. Семінар проходив в Женеві та стосувався теми гендеру і фізики високих матерій. Як пише видання, переважну більшість слухачів складали жінки. Під час свого виступу він сказав, що фізику створили чоловіки, і нею займаються «не за запрошеннями».

Струмія додав, що він провів дослідження, які виявили, що жінки часто наймають замість себе чоловіків, чиї роботи частіше цитують. Це, за словами професора, свідчить про більш високу якість роботи чоловіків.