Британія спробувала влаштувати Кремлю блекаут. У Сполученому Королівстві інсценували кібератаку на Москву

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Британія спробувала влаштувати Кремлю блекаут. У Сполученому Королівстві інсценували кібератаку на Москву

Leap Design / Unsplash

Воєначальники, відповідальні за оборону Великобританії, інсценували військову гру, в якій «здійснили» кіберудар по Москві з метою влаштувати в Кремлі блекаут. В уряді роблять великі ставки на можливість відключити світло у столиці Росії. Про це повідомляє The Sunday Times.

Для чого проводилися такі військові ігри?

Подібні навчання проводилися для того, щоб розвинути навички у британських кібервійськ на випадок, якщо Володимир Путін вирішить завдати ядерного удару по західним країнам. Закриті джерела в Міноборони повідомили виданню про те, що Британія зараз стурбована малою кількістю озброєння для оборони. В крайньому разі їм доведеться контратакувати Росію ракетами Trident, але їх у Великобританії не так вже й багато. Тому військове відомство прийняло рішення розвивати кібервійська.

Які варіанти бачить Британія в разі конфлікту з Росією?

Джерела Міноборони кажуть, що британці бачать кілька можливих варіантів подій, якщо Путін переведе військовий конфлікт у активну фазу:

1. Вирішить захопити невеликі острови Естонії, щоб перевірити вірність НАТО статті 5 свого статуту про те, що напад на одну з країн блоку є атакою на весь блок.

2. Влаштує вторгнення Росії до Лівії, щоб встановити контроль над нафтовими запасами і спровокувати новий міграційну кризу в Європі.

3. Організує напад нерегулярних російських формувань на британські війська або спровокує загрозу для нових британських авіаносців.

Що зробила Великобританія, щоб уберегтися від нападу РФ?

У ці вихідні 5500 британських військових взяли участь у одних з найбільших навчань десятиліття і у військових іграх, щоб підвищити готовність до будь-якої конфронтації з російськими танками або гібридними силами. Учення вартістю в 100 млн. фунтів (3,7 млрд грн) пройшли в пустелі Оману. В них брали участь 200 бронемашин, шість військово-морських кораблів і вісім бойових літаків «Тайфун». У серії битв кавалерія Палацу грала роль ворога і зображала російські танки Т-72.

Коли почали готуватися до навчань?

Підготовка до цих військових ігор почалася після того, як британські і голландські розвідслужби оприлюднили подробиці операції ГРУ із замаху на Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Їх отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.