Сенцов написав листа: він припинить голодування завтра через погрозу примусового харчування

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Український політʼвязень Олег Сенцов зробив першу заяву після новин про те, що він припинив голодування. Лист із заявою оприлюднив його адвокат Дмитро Дінзе на сайті «Новое Время».

«Було три версії припинення голодування: одна — тиждень тому, одна — з сьогоднішнього дня, одна — з завтрашнього. Можу сказати, що Олег напише заяву про припинення голодування, і вона буде передана керівництву колонії завтра», — сказав він.

Текст листа

«У звʼязку з критичним станом мого здоровʼя, а також з патологічними змінами внутрішніх органыв, у самий найближчий час до мене заплановано застосування примусового харчування. Моя думка при цьому вже не враховується — нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоровʼя і небезпеки, яка йому загрожує.

Насильницьке годування буде проводитися в межах реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта. За таких умов я змушений припинити своє голодування з завтрашнього дня, тобто з 06.10.18 року. 145 днів боротьби, мінус 20 кг ваги, плюс підірваний організм, але мета так і не досягнута. Я вдячний всім, хто підтримував мене, і прошу вибачення у тих, кого я підвів ... Слава Україні!»

Лист Сенцова.

Дмитро Дінзе

Уповноважена з прав люди Людмила Денисова отримала офіційне підтвердження про те, що політвʼязень Олег Сенцов припинив голодування. Зранку 5 жовтня у Федеральній службі виконання покарань Росії заявили, що Сенцов припинив голодування, яке почав 14 травня. За словами заступника директора установи, дієтологи розробили спеціальну дієту для українця, щоб вивести його з голодування.

Голова Ради з прав людини при президенті РФ повідомив, що Олег Сенцов у присутності адвокатів написав заяву про те, що припиняє голодування. Цю заяву поширила низка російських ЗМІ, зокрема інформаційні агентства Інтерфакс і ТАСС. Адвокат і родичі Сенцова поки не підтверджують цю інформацію.

На початку жовтня адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявив, що здоровʼя режисера погіршилося, і його можуть почати годувати примусово. 3 жовтня Дінзе називав стан Сенцова «стабільно поганим».