Buzzfeed: розвідник Потєєв, який викрив мережу російських шпигунів у США, виявився живим. Хоча два роки тому ЗМІ його «поховали»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Розвідник Олександр Потєєв, який викрив у 2010 році цілу мережу російських шпигунів у США, виявився живим, хоча російські ЗМІ «поховали» його ще в 2016 році. Про це пише Buzzfeed.

Хто такий Потєєв?

Колишній працівник Служби зовнішньої розвідки РФ. Народився й виріс у Білорусі, там же закінчив школу КДБ СРСР та почав карʼєру розвідника. Після переїзду до Москви працював у Першому управлінні КДБ, а потім — у посольстві Росії в США та в постійному представництві Росії при ООН. У 2010 році він за підробленим паспортом втік через Білорусь і Україну в Сполучені Штати Америки.

У чому його звинувачували та хто така Анна Чапман?

Потєєва звинувачують у тому, що він передав США інформацію про групу російських «сплячих агентів». Наприкінці червня 2010 року десятьох із них заарештували американські спецслужби. Ще одного шпигуна затримали на Кіпрі, проте йому вдалося втекти.

Найвідоміша з них — Анна Чапман, підприємниця українського походження. Її бізнес був повʼязаний з фінансами та будівництвом, а в США її звинуватили в тому, що вона намагалася отримати секретну інформацію про політику Сполучених Штатів щодо Ірану. Також її цікавили секретні дані про ядерне озброєння США.

У липні 2010 року затриманих розвідників обміняли на чотирьох росіян, яких у Росії засудили за шпигунство. Це були вчений Ігор Сутягін і колишні співробітники спецслужб Сергій Скрипаль, Олександр Запорожський і Геннадій Василенко. На Батьківщині Потєєва звинуватили в зраді і заочно засудили до 25 років вʼязниці.

Що тепер?

Розслідувачі зʼясували, що Потєєв відкрито живе у Флориді й не боїться вказувати в документах свої справжні дані. Він зареєструвався для голосування на виборах як республіканець, у жовтні 2016 отримав дозвіл ловити рибу, а в листопаді — проголосував на виборах.

Незважаючи на це, у 2017 році журналісти The New York Times повідомили, що ФБР запобігла спробі вбивства Потєєва. Агентів «підняли за тривогою», через інформацію про прибулого з Росії чоловіка, який повинен убити розвідника. Видання також нагадало слова президента РФ Володимира Путіна, які він сказав після обміну шпигунів: «Зрадники завжди погано закінчують».