Вночі: у центрі Києва відбулася перестрілка і поранено поліцейського, назвали ім’я нової «Міс Україна-2018» після скандалу, а в Македонії провалився референдум про перейменування країни

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У центрі Києва відбулася перестрілка: поранено поліцейського, поблизу місця події знайшли тіло чоловіка

Facebook / Поліція Києва

Пізно ввечері 30 вересня на вулиці Лаврській у Печерському районі Києва чоловік у темному одязі перебігав дорогу перед автомобілем патрульної поліції, при цьому дивно поводився і періодично присідав. Двоє поліцейських кинулися за ним, а у відповідь невідомий кілька разів вистрілив. В результаті поліцейський отримав поранення в ногу та стегно. За словами начальника поліції столиці Андрія Крищенка, у цей час патрульні отримали виклик про допомогу: грабіжники вдерлися у приватний будинок, забрали деякі цінні речі та намагалися втекти. Коли їх спробували затримати, злочинці відкрили вогонь по правоохоронцях та кинули гранату. Поліцейські у відповідь також почали стріляли, однак грабіжники втекли. Згодом поблизу місця перестрілки правоохоронці знайшли мертвого чоловіка із вогнепальними пораненнями. В поліції вважають, що вбитий причетний до нападу на приватний будинок. Зараз зловмисників розшукують, у Києві ввели спеціальний оперативний план для їх затримання.

У Македонії завершився референдум за нову назву країни

abdullahgulzar / Twitter ‏

На референдумі про перейменування Македонії зміну назви країни підтримали понад 90% його учасників, але сам референдум вважається таким, що не відбувся. Про це свідчать дані Державної виборчої комісії за результатами підрахунків голосів із 97,5% дільниць. Явка склала лише 36,83%. Для того щоб референдум був визнаний чинним, у ньому мали взяти участь не менш ніж 50% від усіх зареєстрованих виборців. Голова Держвиборчкому Олівер Деркоський заявив: «Очевидно, що на цьому референдумі рішення не ухвалене». На референдум виносилось питання про вступ країни до НАТО та ЄС.

Новою переможницею «Міс Україна-2018» стала 19-річна дівчина з Херсонщини

Facebook / Miss Ukraine

Вночі під час телеверсії конкурсу «Міс Україна-2018» стало відомо імʼя нової переможниці конкурсу. За рішенням членів журі заповітна корона дісталася 19-річній Леонілі Гузь із Херсонської області. Вже у грудні красуня представить Україну на найпрестижнішому конкурсі краси — «Міс Світу». Цього року він відбудеться в Китаї на острові Хайнань. У конкурсі візьмуть участь понад 120 країн. Кому ж дістанеться почесний титул, стане відомо 6 грудня. Зазначимо, що в Україні навколо конкурсу краси розгорівся справжній скандал. 23-річну Вероніку Дідусенко з Києва, яка спочатку здобула почесний титул «Міс Україна-2018», дискваліфікували. Дівчина порушила правила конкурсу і приховала від організаторів, що була заміжня та має 4-річного сина.

Правозахисники: Російська армія у Сирії вбила майже 8 тисяч мирних жителів

Netflix

Російські війська за три роки участі у бойових діях у Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада вбили майже 8 тисяч цивільних людей і понад 10 тисяч бойовиків-екстремістів та бійців опозиційних до влади груп. Про це заявили в Сирійському бюро спостереження за правами людини. За словами організації, від 30 вересня 2015 року, коли Росія втрутилася в сирійський конфлікт, і до 30 вересня 2018 року правозахисники задокументували загибель унаслідок повітряних ударів та інших дій саме російських військ 7 988 цивільних людей: 1 936 дітей і молоді віком до 18 років, 1 199 жінок і 4 853 чоловіків старших 18 років. Крім того, внаслідок дій російських військ у Сирії загинули 5 233 бойовики екстремістського угруповання «Ісламська держава» і 4 875 бійців інших угруповань, що воюють проти режиму Асада і проти «Ісламської держави».

Під Донецьком збудували найвищу вежу за часи незалежності. Вона транслюватиме українські канали в окупованих районах

Facebook / Телемережі України

У селищі Гірник Донецької області збудували найвищу вежу за часи незалежності України. Її висота — 190 метрів. Як зазначає компанія «Телемережі України», проект реалізували «власними силами, за рахунок виключно власних коштів, з власної ініціативи та на свій ризик». Вежа транслюватиме україномовні телерадіоканали на території Донецької області, зокрема на її окупованій частині.