200 членів Конгресу США подали до суду на Трампа через гостей в його готелі

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
200 членів Конгресу США подали до суду на Трампа через гостей в його готелі

Gage Skidmore / Wikimedia

200 членів Конгресу США від Демократичної партії подали до Американського федерального суду позов проти президента Дональда Трампа, повідомляє «Радіо Свобода».

Вони вважають, що Трамп порушив положення Конституції, яке забороняє президенту отримувати грошові та інші винагороди від іноземних держав без згоди Конгресу. Йдеться про те, що в готелі, який носит імʼя Трампа, проводять заходи іноземні посольства та зупиняються офіційні особи з-за кордону. Президент США не брав дозволу парламенту на такі заходи.

На думку Білого дому, заходи не відповідають терміну «винагорода» в тому сенсі, який у нього вкладали автори Конституції. В адміністрації Трампа вважають, що йдеться про звичайні комерційні справи, а не про особисті платежі.

З позову демократів видно, що вони поки не знають, чи отримував Трамп гроші особисто, чи то була неоподатковувана комерція. Президент США не надає жодних пояснень щодо іноземних гостей в його готелі. Але в лютому цього року компанія, що володіє готелем, передала до казни в якості благодійних пожертв більше $150 тис. Цю суму вона назвала «прибутком від операцій з іноземними державами».

Нагадаємо, що американське видання New York Times опублікувало анонімну статтю чиновника з Білого дому, який звинуватив президента США Дональда Трампа в аморальності і нестабільності та повідомив, що в адміністрації є «рух опору».