Прокуратура відкрила справу про держзраду через видачу угорських паспортів на Закарпатті

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Прокуратура Закарпатської області зареєструвала кримінальне провадження через видачу угорських паспортів громадянам України. Про це повідомила прес-служба обласної прокуратури.

Цю справу відкрили через резонансне відео, на якому громадяни України присягають на вірність Угорщині й отримують паспорти цієї країни. Прокуратура вважає, що цим вони шкодять суверенітету і безпеці країни, а це — ознаки державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу).

Розслідувати справу буде управління Служби безпеки України в Закарпатській області під процесуальним керівництвом прокуратури.

Відео, через яке прокуратура порушила цю справу, оприлюднили 19 вересня. На ньому зафіксовано, як українці отримують угорські паспорти та настанови від консула Угорщини приховувати факт подвійного громадянства від української влади.

Після оприлюднення відео міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що угорського консула позбавлять акредитації та видворять з України. У відповідь Угорщина почала погрожувати вислати українського дипломата такого ж рангу, а також ще більше сповільнити інтеграцію України в ЄС.

Пізніше голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що це відео зняв український прикордонник. Державна прикордонна служба перевіряє, чи це дійсно так.