США безкоштовно передали Україні патрульні катери Island. За їх доставку та обладнання доведеться заплатити 260 мільйонів гривень

Дата:
США безкоштовно передали Україні патрульні катери Island. За їх доставку та обладнання доведеться заплатити 260 мільйонів гривень

Wikipedia

США передали Військово-морським силам України два патрульних катери типу Island, повідомляє прес-служба президента України.

Церемонія підписання сертифікатів про передачу катерів відбулася в Балтиморі (США). Україні передали два 34-метрових катери Drummond і Cushing.

Як повідомляють «Українські Новини», перед цим Кабінет Міністрів дозволив провести 260 млн гривень передоплати «за супутні послуги» з метою безплатного отримання від США цих катерів для ВМС.

У церемонії підписання взяв участь президент Петро Порошенко, який зазначив, що ці катери допоможуть Україні захищати свою територію від російської агресії.

Катери типу Island будували в американській Луїзіані до 1992 року. У 2002—2005 роках частину катерів модернізували, проте це призвело до проблем з жорсткістю корпусу. Модернізовані катери списали в 2006 році, а інші судна — в 2014-му.

20 вересня пошуково-рятувальне судно «Донбас» і морський буксир «Корець» Військово-морських сил вийшли з Одеси, щоб стати основою нової військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

24 вересня українські судна прибули в порт Маріуполя. Під час проходження Керченської протоки їх супроводжували 10 російських кораблів, які допустили низку небезпечних інцидентів.

Українські військовики вже заявили, що основним завданням бази Військово-морських сил в Азовському морі буде нейтралізація російської мінної загрози.