Захист портів Азовського моря від російських мін. Військові назвали основні завдання бази ВМС у Бердянську

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Захист портів Азовського моря від російських мін. Військові назвали основні завдання бази ВМС у Бердянську

Основним завданням бази Військово-морських сил в Азовському морі буде нейтралізація російської мінної загрози.

Про це в ефірі «Громадського» заявив заступник начальника штабу командування ВМС України з питань євроатлантичної інтеграції Андрій Риженко.

«Основним завданням бази буде захист портів Азовського моря і забезпечення безпеки судноплавства, що передбачає проведення протимінних заходів. Це пріоритетний напрямок розвитку військово-морських сил», — сказав він.

Риженко нагадав, що через морські міни неодноразово страждали кораблі прикордонних військ України.

«Теперішній статус внутрішніх вод дозволяє опоненту застосовувати мінну зброю практично необмежено і з різних платформ», — зазначив він.

Також Риженко розповів, що серед суден, які вже є в розпорядженні Військово-морських сил ЗСУ в Азовському морі, — два артилерійські бронекатери, які будуть оснащені сучасними «сканерами бічного огляду» — сонарними системами, необхідними для безпечного проведення протимінних заходів.

Нагадаємо, що 20 вересня пошуково-рятувальне судно «Донбас» і морський буксир «Корець» Військово-морських сил вийшли з Одеси, аби стати основою нової військово-морської бази українського флоту на Азовському морі. Коли вони проходили повз анексований Росією Крим, їх почали супроводжувати кораблі берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Росії. Росіяни заявили, що українські кораблі знаходяться у виключній економічній зоні РФ.

24 вересня українські судна прибули в порт Маріуполя. Під час проходження Керченської протоки їх супроводжували 10 російських кораблів, які допустили ряд небезпечних інцидентів.