«За свободу думки». Сенцова внесли в попередній список на премію Європарламенту імені Сахарова

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Європейський парламент розглядає кандидатуру українського режисера Олега Сенцова на здобуття премії імені Сахарова «За свободу думки» за 2018 рік. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Сьогодні в Брюсселі відбулося спільне засідання комітету ЄП у закордонних справах і розвитку та підкомітету з прав людини. Єврочиновники розглянули кандидатури на здобуття премії «За свободу думки». Найбільша політична фракція Європарламенту — Європейська народна партія (ЄНП) — висунула своїм кандидатом на премію Олега Сенцова.

Всього фракції і групи депутатів ЄП у 2018 році запропонували висунути на премію імені Сахарова вісім осіб, а також кілька громадських активістів, які захищають принципи демократії та фундаментальні права людини. Всі пропозиції увійшли до попереднього списку.

Трьох фіналістів визначать голосуванням на засіданні 9 жовтня.

Європейський парламент заснував премію імені Андрія Сахарова в 1988 році. Її першими лауреатами стали Анатолій Марченко і Нельсон Мандела, а перша організація, яка отримала премію, — рух «Матері площі Травня».

Минулого тижня Верховна Рада прийняла постанову, в якій звернулася до Нобелівського комітету з представленням кандидатури Олега Сенцова на отримання Нобелівської премії миру. За це рішення проголосували 245 народних депутатів.