Верховний суд Індії обмежив дію найбільшої в світі ідентифікаційної системи Aadhaar. Вона сканує сітківку ока індійців

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Верховний суд Індії обмежив дію найбільшої в світі ідентифікаційної системи Aadhaar. Вона сканує сітківку ока індійців

Верховний суд Індії обмежив дію найбільшої в світі національної системи біометричної ідентифікації Aadhaar, але визнав її законною. Четверо з пʼяти суддів дійшли висновку, що програма докорінно не порушує права приватного життя індійців. Про це повідомляє The Times of India.

Що це за система?

Система біометричних даних Aadhaar почала роботу в 2009 році. У ній кожному громадянину Індії [1,357 млрд людей] присвоюють унікальний 12-значний номер, привʼязаний до персональної інформації — імені, адреси, дати народження, статі, відбитків пальців і зображення сітківки.

Номер карти Aadhaar повʼязує номер банківського рахунку, карту платника податків (PANCard), карту виборця (Voter ID Card), карту газового забезпечення (LPG Connection Card), продовольчу карту (RationCard) і номер мобільного телефону.

Тобто для реєстрації нового банківського рахунка жителям Індії не потрібно показувати паспорт, а лише просканувати відбитки пальців, щоб підтвердити свою особистість.

У чому проблема?

Громадян Індії турбує рівень захищеності реєстру. Так, до Верховного суду надійшла справа про підозру уряду в тому, що він надає зарубіжним компаніям повний доступ до даних індійських громадян, включаючи їх відбитки пальців і зображення сітківки ока.

При цьому уряд Індії агресивно просуває ідею обовʼязкового використання біометричного реєстру в повсякденних справах — оформленні податкової звітності, покупці телефона чи отриманні паспорта.

Що вирішив Верховний суд?

Більшість суддів визнали, що індійська система ідентифікації Aadhaar є унікальною та «безпрецедентною», і надає низку переваг бідному й неписьменному населенню Індії. Сканування сітківки ока дозволяє обійтися без документів на підтвердження особи, яких найчастіше в індусів немає.

Але Верховний суд вважає, що уряд «зайшов надто далеко» в таких питаннях як ідентифікація учнів, які здають шкільні іспити. Суд також заявив, що приватні компанії, наприклад, банки та постачальники мобільних послуг і телефонів, не можуть вимагати від населення підтвердити свою ідентичність з Aadhaar.

Після того як уряд Індії зробив Aadhaar обовʼязковим для отримання всіх державних допомог, мільйони бідних індійців втратили життєво важливі продуктові пайки. Розподільчі магазини не могли ідентифікувати відбитки стертих працею рук місцевого населення чи підʼєднатися до центрального сервера через поганий звʼязок.

Після більше двох десятків смертей деякі органи влади, зокрема в Нью-Делі, припинили використовувати систему Aadhaar для програм харчування.