«Стан Балуха надзвичайно тяжкий». Омбудсмен Денісова просить Червоний Хрест надати лікарів для українського політвʼязня

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Стан Балуха надзвичайно тяжкий». Омбудсмен Денісова просить Червоний Хрест надати лікарів для українського політвʼязня

RFE / RL

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулась до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням надіслати до українського політвʼязня Володимира Балуха кваліфікованих лікарів.

Лист на імʼя віце-президента комітету Жиля Карбоньє вона оприлюднила у Facebook, зазначивши, що «стан Балуха надзвичайно тяжкий». Омбудсмен написала листа до Червоного Хреста одразу після того, як дізналася про побиття Балуха в Сімферопольському СІЗО.

Денісова зазначила, що внаслідок нього Балух отримав забої в районі печінки, спини та голови. Також він має біль у серці, який супроводжується відрижкою та блювотними рефлексами, постійний біль у зоні печінки, спини та голови.

«Звертаюся до Вас із проханням терміново сприяти візиту лікарів Міжнародного комітету Червоного Хреста до Володимира Балуха для забезпечення його кваліфікованою медичною допомогою незалежних медичних працівників», — йдеться в листі.

Володимир Балух — мешканець Сімферополя, український політвʼязень. У 2014 році він публічно відмовився від громадянства Росії й регулярно вивішував прапор України на фасаді свого будинку. З 2015 року в його оселі неодноразово проходили обшуки, під час одного з них працівники ФСБ нібито знайшли бойові патрони. У грудні 2016 року Балуха затримали. 4 серпня 2017 року Роздольненський районний суд Сімферополя засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму.

19 березня Балух оголосив голодування на знак протесту проти сфабрикованої проти нього справи. 14 вересня заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Балуха побили представники СІЗО Сімферополя.

18 вересня Людмила Денісова повідомила, що медики досі не оглянули політв’язня після того, як його побили в слідчому ізоляторі в анексованому Криму. Вона також повідомила, що Балух попросив привести нотаріуса для оформлення заповіту.