Трамп виступив на Генасамблеї ООН. Його зустріли сміхом, а він погрожував санкціями і енергозалежністю

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Трамп виступив на Генасамблеї ООН. Його зустріли сміхом, а він погрожував санкціями і енергозалежністю

Eduardo Munoz Alvarez / VIEWpress / Corbis via Getty Images

Президент США Дональд Трамп виступив на 73-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Обʼєднаних Націй у Нью-Йорку. У своєму виступі він говорив про Північну Корею, Іран, несправедливість у світовій торгівлі, ціни на нафту і «Північний потік-2».

Трамп почав виступ з того, що похвалив роботу своєї адміністрації «Моя адміністрація домоглася більше, ніж будь-яка інша адміністрація нашої країни», — сказав він. Ці слова зал зустрів гучним сміхом. «Не очікував такої реакції, ну що ж», — відреагував президент США.

На початку виступу Трампа президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган вийшов із залу.

Про успіхи в Північній Кореї

Трамп назвав одним з головних своїх досягнень домовленості з Північною Кореєю і зустріч з лідером КНДР Кім Чен Ином. «З моменту тієї зустрічі ми вже отримали сигнали про обнадійливих заходи. Ракети більше не летять на всі боки. Випробування припинилися, деякі військові обʼєкти демонтуються», — зазначив президент США.

Однак санкції проти КНДР США не збираються знімати, поки країна повністю не відмовиться від ядерної програми.

Про кривавий режим в Ірані

Трамп звинуватив владу Ірану в корупції і в тому, що вони «сіють хаос, руйнування, не поважають своїх сусідів і їх кордонів».

«США почали економічний тиск щоб позбавити іранський режим фінансування, яке потрібно йому для виконання свого кривавого порядку денного. Минулого місяця ми почали повертати жорсткі санкції, які зняли через «іранську ядерну угоду». Ми введемо нові санкції 5 листопада, а пізніше - ще більші санкції», — попередив він.

Про несправедливі ціни на нафту

Трамп вважає, що країни Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) «оббирають весь інший світ», хоча інші держави захищають їх інтереси.

«Ми хочемо, щоб вони припинили підвищувати ціни і почали їх знижувати... І вони відтепер повинні вносити вклад у забезпечення безпеки. Ми не маємо наміру довго миритися з цим жахливими цінами», — обурився президент США

Про загрозу «Північного потоку-2»

Трамп попередив, що російський газопровід «Північний потік-2», не повинен бути побудований. У звʼязку з цим він подякував Польщі, яка будує балтійський газопровід, не повʼязаний з Росією, і розкритикував Німеччину.

«Німеччина стане повністю залежною від російської енергії, якщо вона негайно не змінить курс», — попередив він.