«Вони порушують мир між конфесіями». Синод УПЦ МП вимагає від екзархів Вселенського патріарха покинути Україну

Дата:
«Вони порушують мир між конфесіями». Синод УПЦ МП вимагає від екзархів Вселенського патріарха покинути Україну

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Синод Української православної церкви Московського патріархату закликав екзархів Вселенського патріарха архієпископа Памфілійського Даниїла та єпископа Едмонтонського Іларіона покинути «канонічну територію Української православної церкви», повідомляє прес-служба УПЦ МП.

Синод стурбований призначенням екзархів у Київ і закликав Вселенського патріарха Варфоломія I «припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви й не порушувати її канонічну територію».

В УПЦ МП також вирішили вважати діяльність представників Константинопольського патріархату антиканонічною і такою, що порушує мир між конфесіями в Україні. Своїм єпископам УПЦ МП заборонила здійснювати церковні служби разом з ієрархами Вселенського патріархату, а вірян закликала «посилити молитви за збереження єдності Святого Православʼя».

На своїй сторінці в Facebook прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) розкритикував цей заклик, заявивши, що в Україні немає «канонічної території Московського патріархату. «Тому покидати екзархам Константинополя нема чого», - додав він.

Минулого тижня Олександрійська й Польська православні церкви закликали уникнути конфлікту в православʼї при наданні Українській православній церкві автокефалії.

7 вересня Вселенський патріархат спрямував в Україну своїх екзархів для підготовки автокефалії. Після цього РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з Константинопольським патріархатом, а також припинити участь у структурах під його головуванням.