Автокефалія для УПЦ: Дві православні церкви закликали Москву та Константинополь уникнути конфлікту

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Автокефалія для УПЦ: Дві православні церкви закликали Москву та Константинополь уникнути конфлікту

church.ua

Александрійська і Польська православні церкви закликали уникнути конфлікту в православʼї при наданні Українській церкві автокефалії, пише «Ромфея».

Патріарх Олександрійський Феодор ІІ та митрополит Варшавський Сава підписали спільне звернення до учасників переговорів, у якому особливо наголосили, що православні церкви мають зберегти єдність.

«Закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних з наданням автокефалії Українській Церкві, зробити все, що від них залежить, для уникнення конфлікту через це питання та встановлення церковного порядку на Українській землі», — підкреслили вони.

Александрійська та Польська православні церкви — помісні, тобто мають такий же статус і права, як Російська чи Константинопольська. У зверненні вони не підтримали жодну зі сторін протистояння, але й не висловилися проти автокефалії УПЦ.

Після того як Вселенський патріархат направив в Україну своїх екзархів для підготовки автокефалії, РПЦ вирішила розірвати офіційні стосунки з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням. У РПЦ назвали єрессю претензії Константинополя на одноосібне прийняття рішень щодо автокефалії УПЦ.

Раніше патріарх Сербської православної церкви Іриней закликав Варфоломія не приймати рішення про автокефалію УПЦ самостійно.