Росія постачатиме Сирії системи С-300. Попри домовленність з Ізраїлем про зворотнє

Дата:
Росія постачатиме Сирії системи С-300. Попри домовленність з Ізраїлем про зворотнє

Wikipedia

Влада Росії відновить поставки систем протиповітряної оборони С-300 в Сирію після інциденту з Іл-20, повідомляє ВВС.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що системи доставлять протягом двох тижнів. За його словами, поставки були припинені в 2013 році на прохання Ізраїлю, але тепер ситуація змінилася, і це «не наша провина».

Шойгу додав, що тепер в акваторії Середземного моря біля Сирії створюватимуться перешкоди супутниковій навігації, бортовим радарам і системам звʼязку, які використовують військові літаки, що атакують країну. Також системи С-300 зможуть розпізнавати російські літаки.

Крім С-300, як пишуть російські «Ведомости», Росія надасть сирійській армії автоматизовані системи управління ППО. Ці системи повинні забезпечити централізоване управління сирійською протиповітряною обороною, ведення моніторингу повітряної обстановки і оперативну видачу вказівок.

У ніч на 18 вересня російський літак-розвідник Іл-20 з 14 членами екіпажу на борту зник над східною частиною Середземного моря, в 35 кілометрах від сирійського узбережжя. Пізніше зʼясувалося, що його збили сирійські війська ППО. Міноборони Росії заявило, що аварія сталася з вини Ізраїлю.

Збройні сили Ізраїлю поклали відповідальність за катастрофу Іл-20 на армію сирійського диктатора Башара Асада. За твердженням ізраїльтян, Іл-20 збили через надмірне та нескоординироване застосування ракетних комплексів протиповітряної оборони, а ракету, що збила літак, запустили вже після того, як літаки Військово-повітряних сил Ізраїлю залишили повітряний простір Сирії.