Уряд запропонував виділити на «Суспільне мовлення» більше 1,8 млрд грн в наступному році. На розвиток — $10 тисяч

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

На фінансову підтримку ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» на 2019 рік урядом закладено 1,8 млрд грн. Про це йдеться у проекті закону про Державний бюджет на 2019 рік, опублікованому на сайті Верховної Ради.

У розподілі видатків Держбюджету на 2019 рік зазначено, що фінансова підтримка НСТУ на наступний рік становить 1,8 млрд грн, з яких видатки споживання становлять 1,56 млрд грн, а видатки розвитку – 257 тис. грн.

Відзначимо, що проект бюджету-2019 ще не прийнятий, тому закладені на НСТУ суми можуть бути «відкориговані», як це було минулого року.

Так, 7 грудня 2017 року Рада ухвалила державний бюджет на 2018 рік, у якому на фінансову підтримку НСТУ заклали 776 млн грн. Це вдвічі менше за передбачену законом суму, яка мала б у поточному році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету за попередній рік, тобто не менше 1,54 млрд грн.

Спочатку Кабінет міністрів запропонував виділити 990 млн грн, мотивуючи недофінансування браком бюджетних коштів. Однак парламентський бюджетний комітет вирішив, що 990 млн грн для НСТУ «забагато» і зменшив суму до 776 млн грн. Саме таку редакцію бюджету й ухвалив парламент.

Правління «Суспільного мовлення» (НСТУ) 20 вересня провело закриту зустріч з керівниками підрозділів компанії, на якій повідомило працівникам, що грошей на нормальну роботу немає, тому економити доведеться на всьому.

Головна мета керівництва «Суспільного» — до кінця року зекономити мінімум 38 млн грн. Щоб заощадити більше, компанія готова скоротити робочі години, припинити виробництво практично всіх нових програм і заповнити ефір повторами.

Недофінансування створило перешкоди не лише розвитку «Суспільного», але й ускладнило його щоденне функціонування. В усіх філіях, окрім «UA:Донбас», тимчасово майже наполовину скоротилося мовлення, низка нових програм і проектів заморожені на стадії ідеї, працівники НСТУ не задоволені рівнем заробітної плати, який не відповідає навантаженням.

Станом на 24 вересня правління НСТУ готує пакет антикризових заходів, щоб зекономити кошти і виконати найнеобхідніші фінансові зобов’язання до грудня 2018 року.

В проекті дербюджету-2019 передбачається, що ВВП наступного року зросте на 3% при інфляції 7,4%, а курс гривні до кінця року становитиме 29,4 грн/$. Бюджет також передбачає скорочення витрат на роботу президента, Кабінету міністрів і Ради, а також збільшення витрат на армію, правоохоронні та антикорупційні органи.