Президента Молдови Додона вчетверте усунули з посади

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Президента Молдови Додона вчетверте усунули з посади

Facebook / Igor Dodon

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента країни Ігоря Додона від посади. Приводом стала повторна відмова глави держави підписати указ про призначення Сільвії Раду і Ніколає Чубука новими членами уряду за пропозицією Демократичної партії. Про це повідомляє NewsMaker.

«Відмова президента призначити нових міністрів після повторної пропозиції премʼєр-міністра щодо кандидатур є тимчасовою нездатністю президента виконувати свої обовʼязки», — йдеться в рішенні суду від 24 вересня.

Радник президента з юридичних питань Максим Лебединський заявив, що КС використовують у політичних іграх. Він наполягає, що в Додона є сумніви в непідкупності висунутих кандидатур. Раніше премʼєр-міністр Молдови назвав відмову президента «безглуздою і популістською».

Це вже четверте усунення чинного президента країни Ігоря Додона. Згідно з рішенням КС від 17 жовтня 2017 року, тимчасово виконувати обовʼязки глави держави і підписувати укази про призначення в разі необхідності можуть спікер парламенту або премʼєр-міністр. Саме вони тепер можуть затвердити Сільвію Раду на посаду голови Міністерства охорони здоровʼя і Ніколає Чубука на посаду міністра сільського господарства.