The Guardian: Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа планували таємно вивезти в Росію. Але ніхто не наважився

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
The Guardian: Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа планували таємно вивезти в Росію. Але ніхто не наважився

Wikipedia

Британське видання The Guardian опублікувало матеріал, у якому стверджує, що в кінці 2017 року готувався таємний план, метою якого було вивезення засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа з посольства Еквадору в Лондоні.

Операцію призначили на 25 грудня. Видання вказує, що деталі плану відомі лише частково. Уряд Еквадору збирався надати Ассанжу дипломатичний статус. Зокрема засновника Wikileaks могли призначити представником Еквадору в ООН. Такий статус надав би Ассанжу імунітет і можливість виїхати з посольства на дипломатичному авто.

Джерела видання повідомили, що Росія була готова надати підтримку для здійснення цього плану, а саме впустити втікача на свою територію, звідки його навряд чи видали б Сполученим Штатам. В розробці цього плану брав участь неназваний російський бізнесмен. Крім того, розглядався варіант переправити Ассанжа в Еквадор на човні.

The Guardian додає, що джерела назвали різні причини скасування операції, але всі погодилися з тим, що вона виявилася надто ризикованою. Основні побоювання були через відмову Великобританії надати дипломатичний захист Ассанжу. Тим часом новий президент Еквадору Ленін Моренко наполягає на тому, щоб Ассанж залишив посольство. Як пише The Guardian, втікачеві навіть відрізали Інтернет і обмежили кількість відвідувачів.

Міністерство закордонних справ Росії вже відреагувало на цю історію, назвавши її «черговим прикладом дезінформації та фейкових новин з боку британських ЗМІ»

Хто такий Джуліан Ассанж?

Австралійський журналіст. У 2006 році заснував сайт Wikileaks, на якому став публікувати надсекретні дані про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, військові злочини і таємниці дипломатії великих держав.

У 2010 році його звинуватили у сексуальних домаганнях і зґвалтуванні в Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, а Ассанж попросив прихистку на території посольства Еквадору в Лондоні. У 2012 році Еквадор офіційно надав Ассанжу політичний притулок.

Сполучені Штати особливо зацікавилися Ассанжем після того, як він оприлюднив понад 50 тисяч документів, які хакери отримали після зламу серверів Демократичної партії США і кандидата в президенти країни Гіларі Клінтон.