Сенат США ухвалив закон про модернізацію музики, який змусить Apple платити авторам за ринковими цінами

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Сенат США ухвалив закон про модернізацію музики, який змусить Apple платити авторам за ринковими цінами

Ana Grave / Unsplash

Верхня палата Конгресу США (Сенат) уперше за 20 років одноголосно схвалила закон про модернізацію музики (Music Modernization Act), який спростить її ліцензування і дозволить музикантам більше заробляти на своїй творчості. Про це пише The Verge.

Очікують, що його підтримає Конгрес та в кінцевому підсумку підпише президент Дональд Трамп.

Законопроект оновлює статтю 115 закону про авторське право США, що обʼєднує три основних законодавчих акти:

· Закон про модернізацію музики, який спрощує процес її ліцензування для того, щоб полегшити правовласникам отримання грошей за використання їх музики в інтернеті;

· Закон класичної музики — виплати композиторам і авторам текстів за їх пісні, записані до 1972 року;

· Закон про розподіл для музичних продюсерів, який покращує виплати роялті для виробників та інженерів SoundExchange, коли їх записи використовують на супутниковому та онлайн-радіо. Важливо, що виробників уперше згадали в законах про авторське право.

Незважаючи на те, що закон активно підтримували артисти, композитори та інші представники музичної індустрії, він зустрів опір серед крупних гравців ринку. Компанії звукозапису Blackstone Group, Sirius XM і Music Choice виступили проти його ухвалення. Остання заперечувала частину щодо грошових виплат за авторські права на записи до 1972 року.

Якщо закон остаточно затвердять, артисти безпосередньо (або через свої лейбли) домовлятимуться про гонорари за відтворення своїх композицій. Їх сума буде ринковою, а не фіксованою. На сьогодні стримінгові сервіси, на зразок Spotify або Apple Music, виплачують роялті не одразу, а також згідно зі своїми тарифами.

24 травня суд Нью-Йорка задовольнив позов американських музикантів до стримінговому сервісу Spotify. Після двох судових процесів він виплатить музикантам 112 мільйонів доларів. Це перший випадок, коли стримінговий сервіс виплатить настільки велику компенсацію виконавцям.

Перший позов проти компанії три роки тому подав Девід Лоурі, захисник авторських прав групи Camper Van Beethoven і Мелісси Феррік, співачки та власниці музичного лейблу MPRESS Records. Музиканти звинуватили Spotify у використанні їх музики без належних прав. Феррік також звинуватила сервіс у масовому порушенні авторських прав.

Суд зобовʼязав Spotify сплатити виконавцям 43,5 мільйона доларів компенсації готівкою, а решту — у вигляді роялті. Рішення суду викликало невдоволення американської компанії Wixen, що представляє інтереси таких виконавців як Ніл Янг, Том Петті, Rage Against the Machine та інших.

У січні 2018 року Wixen, яка збирає роялті від імені музикантів, подала до суду на сервіс потокового аудіо. За публікацію музики, на яку Spotify не має повних прав, позивач зажадав відшкодування в розмірі 1,6 мільярда доларів.

У 2013 році британський музикант, лідер Radiohead Том Йорк видалив кілька своїх альбомів зі Spotify на знак протесту проти низьких роялті музикантів, а в 2014 році свою музику з сервісу попросила видалити Тейлор Свіфт.

Новий закон про модернізацію музичної індустрії в США, вже схвалений Палатою представників у квітні, покликаний спростити нормативне врегулювання питань авторського права.