Глава Держбюро розслідувань Труба відклав старт роботи та початок розслідувань на листопад

Автор:
Анастасія Котова
Дата:

Державне бюро розслідувань розпочне перші провадження в листопаді, після обрання слідчих територіальних управлінь та призначення їх на посади. Про це повідомив директор ДБР Роман Труба, — передає УНІАН.

«У нас немає можливості чекати — ми почнемо роботу з тими ресурсами, які є: без відповідного приміщення, оперативних підрозділів і керівної ланки. Це відбудеться в листопаді цього року, відразу після призначення на посади слідчих територіальних управлінь», — заявив Труба на засіданні комітету міністрів Ради Європи 18 вересня у Страсбурзі.

Що потрібно для запуску ДБР?

Труба нагадав, що штат Державного бюро розслідувань складає 1,5 тисячі осіб, воно почало працювати як державний орган і залишилося почати перші провадження.

«Щоб це сталося, ми оголосили найбільший у країні конкурс на 674 посади, який добігає кінця. Уже відібрано 320 переможців конкурсу. Частину з них призначено на посади. На завершальному етапі — співбесіди з кандидатами на посади слідчих територіальних управлінь Бюро. Потрібно близько місяця, щоб завершити цей конкурс», — зазначив він.

За словами Труби, рішення про призначення на посади 27 переможців конкурсу буде оприлюднено після закінчення його робочого візиту в Страсбург 18—19 вересня.

Старт роботи ДБР відкладають не вперше

У червні Труба заявляв, що Держбюро запрацює у вересні, а в кінці серпня прогнозував, що перші розслідування почнуться в жовтні. «Я не можу почати роботу тільки з центральним апаратом... Будуть тисячі кримінальних проваджень... Я повинен запустити роботу одночасно з територіальними управліннями», — сказав тоді глава ДБР.

У липні конкурсна комісія відібрала 27 з 436 кандидатів на ключові посади в ГБР: директорів семи територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату та працівників підрозділів внутрішнього контролю бюро. Після цього Труба звернувся в Національне антикорупційне бюро, щоб воно перевірило переможців конкурсу на поліграфі.

28 серпня Роман Труба заявив, що з незрозумілих причин конкурсна комісія після визначення переможців на посади в Держбюро знищила результати дослідження із застосуванням поліграфа, хоча вони повинні зберігатися пʼять років. Труба відмовився призначати 27 переможців конкурсу на керівні посади в ДБР і повернув усі подання на кандидатів конкурсної комісії.

3 вересня конкурсна комісія повторно запропонувала цих кандидатів на розгляд Труби .

Суддя Шевченківського районного суду Львова і дружина директора Держбюро розслідувань Романа Труби — Олександра Баєва — заявила, що їй на мобільний приходять погрози і вимоги вплинути на кадрові призначення в ГБР. Вона написала звернення у ВСП та до генерального прокурора Юрія Луценка щодо втручання в професійну діяльність.