Плівки Мельниченка: Суд арештував все майно екс-майора держохорони та дозволив його затримати

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Плівки Мельниченка: Суд арештував все майно екс-майора держохорони та дозволив його затримати

Малолєтка Євген / УНІАН

Печерський суд арештував всю нерухомість і банківські рахунки колишнього майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка, а також дав дозвіл на його затримання. Таке рішення суд прийняв за клопотанням прокурора Генпрокуратури, повідомляє «Судовий репортер».

Згідно матеріалам суду, Мельниченко підозрюється у вчиненні державної зради у формі шпигунства, розголошенні відомостей, що становлять державну таємницю, перевищенні службових повноважень, а також легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом. Справа була відкрита ще 19 серпня 2015 року.

Що встановило слідство

Мельниченко як старший офіцер безпеки відділення оперативно-технічних оглядів оперативно-технічного відділу УДО, в період з лютого по вересень 2000 року з корисливих мотивів, умисно та свідомо збирав секретні відомості, які містяться в записах розмов між на той час президентом Леонідом Кучмою і вищими посадовими особами і політичними діячами держави, після чого в період з 2002 по 2004 роки передав їх представникам іноземних організацій за відповідну грошову винагороду, яке в подальшому легалізував шляхом придбання обʼєктів нерухомості, транспортних засобів та іншого майна, як на території Сполучених Штатів Америки, так і на території України.

Так, у вересні 2006 і січні 2013 рр. Мельниченко купив в Україні дві квартири, а у жовтні 2013 року - житловий будинок та дві земельні ділянки.

Свідок підтвердив отримання Мельниченком зі США близько $2 мільйонів. Вказані кошти майор начебто зберігав у сейфі власного офісу у Києві, який постійно відвідували його довірені особи, серед яких і сам свідок.

Зі слів свідка, у 2006-2013 рр. була придбана квартира, відповідно до письмового договору доручення за понад $800 тис. У січні 2013 була куплена квартира на ім’я батька Мельниченка та у подальшому переоформлена на директора ТОВ «Українські інтернет технології», компанія якого афілійовано належала Мельниченку.

Дві земельні ділянки та житловий будинок з метою маскування незаконного походження коштів також оформлены на кума та довірену особу Мельниченка.

25 листопада 2016 року винесено постанову про оголошення підозрюваного Мельниченка в розшук, здійснення якого доручено оперативним працівникам Служби безпеки України.

У 2017 році українські правоохоронці підготували запит до Департаменту юстиції США з проханням встановити місцезнаходження екс-майора президентської охорони Мельниченка і провести з ним слідчі дії. Україна також звернулася в Інтерпол з проханням оголосити його в міжнародний розшук.

У квітні 2018 року контррозвідка СБУ встановила фактичне місце проживання Мельниченка - місто Метючен, штат Нью-Джерсі, США.

Ще в листопаді 2016 року Печерський суд дав дозвіл на затримання майора. Але термін дії ухвали сплив. 16 травня суд повторно дав дозвіл на затримання з метою приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Строк дії ухвали визначено протягом строку досудового розслідування до 16 листопада 2018.

Вирок суду сьогодні

Печерський суд Києва арештував дві квартири, житловий будинок і дві земельні ділянки Мельниченка та дозволив правоохоронцям затримати підозрюваного.

Зокрема, суд арештував автомобілі LEXUS IS 250, седан-В, білого кольору, 2011 року випуску; LEXUS RX 350 універсал-В, коричневого кольору, 2012 року випуску; TOYOTA CAMRY 2,4, седан-В, чорного кольору, 2009 року випуску, зареєстровані на дружину Мельниченка.

Також накладено арешт на чотири напівпричепи і три тягачі. Крім того, заарештовані кошти на рахунках ТОВ «Новіком Груп» і ТОВ «Батлер», а також особисті банківські рахунки майора у «Приватбанку».

Що відомо про Мельниченка

Так званий касетний скандал спалахнув після оприлюднення записів із кабінету президента Леоніда Кучми восени 2000 року, які свідчать про причетність Кучми та низки інших високопосадовців та політиків до вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Записи Мельниченка фігурували у кримінальній справі за фактом вбивства Гонгадзе, відкритій проти Кучми 21 березня 2011 року. Але в грудні 2011 року український суд зобов’язав прокурора припинити обвинувачення проти Кучми на підставі того, що докази про його причетність до вбивства Гонгадзе недостатні. Тоді суд відхилив записи Мельниченка як докази.

У 2013 році Служба безпеки України відновила досудове слідство стосовно екс-майора Мельниченка.