МОЗ вирішило закрити психлікарню суворого режиму в Дніпрі. Там роками катували пацієнтів

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
МОЗ вирішило закрити психлікарню суворого режиму в Дніпрі. Там роками катували пацієнтів

Nate Robert / Flickr

Міністерство охорони здоровʼя переводить пацієнтів із психіатричної лікарні з суворим наглядом у Дніпрі. Прес-служба МОЗ повідомляє, що цей медзаклад реорганізують.

Чому вирішили реорганізувати психлікарню?

Бо в червні змінилося законодавство про психіатричну допомогу. Тепер людей, які мають проблеми з психікою, за їх бажанням можуть обслуговувати в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони мешкають. Це не стосується випадків, коли потрібне примусове лікування.

Пацієнтів психіатричного закладу з суворим наглядом переводять до лікарень, розташованих ближче до їх домівок. На 17 вересня в ньому було 655 пацієнтів. Першими переведуть пацієнтів з Дніпропетровської області — у Дніпровську обласну психлікарню. Дванадцять психлікарень на всій території країни готові прийняти цих хворих.

А що не так з цією лікарнею?

Дніпровська психіатрична лікарня — єдиний заклад з суворим наглядом в Україні. Туди передають осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини в стані неосудності та за рішенням суду мають бути піддані примусовому лікуванню. Заклад розташований на території Дніпропетровського слідчого ізолятора № 3.

За радянських часів у лікарні займалися «каральною психіатрією»: там утримували дисидентів і примусово їх лікували від неіснуючих хвороб. Як зазначають в МОЗ, «навіть зараз умови перебування в цій лікарні більше нагадують тюрму».

До лікарні в Дніпрі спрямовували людей з України, Молдови, Білорусі та Балтійських країн. «Феномен каральної психіатрії — коли наука служить каральній системі тоталітарної держави. СССР зник з карти світу, але його каральна система багато в чому збереглася до сьогодні», — писала у 2017 році виконуюча обовʼязки міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун.

Минулого року в лікарні знайшли архів з медичними картками пацієнтів, який допоможе встановити, хто був її пацієнтами та які діагнози їм ставили. Його опечатали, щоб передати до Національного Архівного Фонду.