Пентагон: Росія заважає перейменуванню Македонії. Так вона намагається заблокувати вступ країни до НАТО і ЄС

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Пентагон: Росія заважає перейменуванню Македонії. Так вона намагається заблокувати вступ країни до НАТО і ЄС

Wikimedia Commons

Росія намагається втрутитись у проведення референдуму про перейменування Македонії. Associated Press повідомляє, що про це заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс під час візиту до столиці країни, міста Скопʼє.

За словами Меттіса, Москва фінансує проросійські групи, щоб на референдумі про зміну назви більшість людей проголосували проти.

«Вони перевели гроші і вони також проводять більш широкі кампанії впливу. Ми повинні дати македонському народу можливість самому прийняти рішення», — сказав глава Пентагону.

Референдум про перейменування Македонії запланований на 30 вересня. Від його результатів залежить вступ країни до НАТО і ЄС.

Суперечка через назву Македонії з Грецією триває понад 25 років — з розпаду Югославії в 1991 році. Весь цей час Греція вимагала змінити назву сусідньої країни і перешкоджала її вступу до НАТО і Європейського Союзу. 17 червня міністри закордонних справ обох країн підписали історичну угоду, за якою Македонія змінить свою назву на Північну Македонію. В свою чергу Афіни розблокували переговори про приєднання Македонії до НАТО та Європейського Союзу.