У Парижі та Брюсселі на цілий день заборонили рух автомобілів. Міста перетворилися в царство пішоходів і велосипедистів

Дата:
У Парижі та Брюсселі на цілий день заборонили рух автомобілів. Міста перетворилися в царство пішоходів і велосипедистів

Twitter / Paris

У неділю, 16 вересня, на дорогах Брюсселя та Парижа заборонили рух автомобілів. Як передає France24, у Франції та Бельгії проводять щорічний День без транспортних засобів.

Мери двох міст — Анна Ідальго і Філіп Клоуз — закликали всю Європу наслідувати їх приклад. У заяві градоначальники також відзначили «важливість проблем клімату та вплив на здоровʼя забрудненого вихлопами автомобілів повітря».

Instagram / lildeesie

На один день брюссельський бульвар Ватерлоо перетворився в місце проведення пікніків, а на центральній площі Брюсселя організували танцпол. Для відпочинку городянам пропонують курси велосипедної їзди і скейтбордингу, а для дітей організовано «басейн і серфінг в місті», де охочі до пригод можуть покататися на «нескінченній хвилі».

Влада Парижа кілька десятиліть планомірно зменшує кількість машин: з 1990 року використання автомобілів у межах міста скоротилося на 45%, а кількість велосипедистів зросла в 10 разів.

У 2017 році влада міста оголосила, що заборонить дизельні автомобілі до 2024 року. Машини на газовому пальному будуть заборонені до 2030 року. Старим автівкам уже не дозволяють пересуватися центром Парижа з 8 ранку до 8 вечора в будні.