У Карпатах несподівано розцвів символ скорботи і каяття — червона рута. Фотографія

Дата:

У Чернівецькій області вдруге за рік зацвіла червона рута, пише місцеве видання «Молодий буковинець».

Гори знову вкриті дрібними червоними квітками, а фахівці говорять про нехарактерний період цвітіння рослини. Так, вже два тижні червона рута цвіте на горі Піп Іван, де розташований Чорногірський пошуково-рятувальний пост.

Facebook / Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост

Червону руту називають ще рододендрон миртолистий (або східнокарпатський). Це низькорослий сланкий вічнозелений кущ, який у високогірних долинах зацвітає яскраво-червоним кольором (зазвичай в червні).

Facebook / Закарпатське ОУЛМГ

За давніми переказами, один раз в двадцять років, в ніч на Івана Купала, замість звичайного жовтого, рута цвіте кілька хвилин червоним кольором. Якщо дівчина знайде і сама зірве (або їй подарують) цю квітку, коли вона стала червоною, то дівчина буде все життя щаслива в любові. За повірʼям закоханий повинен знайти і подарувати квітку рути дівчині. Тоді, нібито, любов буде взаємною. Вважається, що саме ця легенда надихнула Володимира Івасюка написати відому пісню «Червона рута».

За старовинним звичаєм, вінок з рути і мʼяти вдягали дівчата, які мріяли завоювати серце байдужого до них хлопця. Також вірили, що червона рута допомагає позбутися душевного болю, який спричиняє нещасна любов. У словʼянській міфології ця квітка символізує розлуку, самотність, нерозділене або втрачене кохання, жаль і каяття.