Підсумки виборів в Росії: в Москві продовжуються протести, «Єдина Росія» слабшає, а на шести ділянках скасували результати голосування

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Підсумки виборів в Росії: в Москві продовжуються протести, «Єдина Росія» слабшає, а на шести ділянках скасували результати голосування

Artyom Geodakyan\TASS via Getty Images

В Росії 9 вересня у 80 регіонах пройшли вибори різних рівнів: від довиборів в Державну Думу до виборів у місцеві ради. Офіційні результати оголосять 14 вересня, але попередні вже відомі.

Хто переміг?

На виборах губернаторів у 14 регіонах з 22 перемогли діючі керівники регіонів чи кандидати від найбільшої провладної партії «Єдина Росія». Проте в чотирьох областях кандидати від партії влади не змогли набрати більше 50% голосів виборців. Другий тур пройде в Приморському та Хабаровському краях, Володимирській області і в Хакасії.

На виборах мера Якутська кандидат від «Єдиної Росії» програв кандидату від «Партії відродження Росії». Комуністична партія РФ обійшла партію влади на виборах до парламенту Іркутській області (34 проти 27,7%), у Хакасії (31 проти 25,5%) і в Ульяновській області (36,3 проти 34%). З 16 місцевих законодавчих зборів лише в пʼяти«Єдина Росія» набрала більше 50% голосів.

На довиборах до Держдуми у всіх одномандатних округах, де брала участь «Єдина Росія», перемогли її кандидати. Зокрема до Держдуми пройшов журналіст Євген Примаков, якому нещодавно заборонили вʼїзд в Україну, і ще чотири «єдинороса». Ще два мандати отримають представники КПРФ і ЛДПР. Середня явка на довиборах в Держдуму склала 30%.

Були порушення?

Президент Росії Володимир Путін, який потрапив в курйозну ситуацію на виборах мера Москви з виборчою урною, вже заявив, що вибори пройшли «гідно і без серйозних порушень». У ЦВК надійшло 35 тисяч дзвінків про порушення на виборах, що втричі менше у порівнянні з виборами 2015 року.

Однак через порушення скасують підсумки виборів на двох дільницях у Ульяновській області, ще двох — в Московській, на одній в Бурятії і ще на одній в Калмикії, де зафіксували вкидання бюлетенів.

Акції протесту та затримання

Одночасно з виборами в 83 містах Росії пройшли акції протесту проти пенсійної реформи. У багатьох містах вони закінчилися зіткненнями з поліцією і масовими затриманнями. За даними «ОВС-Інфо», правоохоронці затримали понад тисячі осіб, найбільше у Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі.

У понеділок в Москві 11 молодих людей влаштували «безстроковий протест проти неефективної влади» на Страсному бульварі. Жителів Москви закликають приходити до памʼятника Твардовському, взявши з собою воду, їжу, теплі речі, сигарети і портативні зарядні пристрої.

В руках протестувальники тримають плакати «Спи! Завтра заборонять сон!» і «Путін, де наші гроші?». Вони збираються продовжувати свою акцію до того часу, поки влада не скасує «грабіжницьку пенсійну реформу», а президент та уряд не підуть у відставку.