Вибори і протести в Росії: більше 800 затриманих, насильство і кримінальні справи

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Вибори і протести в Росії: більше 800 затриманих, насильство і кримінальні справи

Dmitry Serebryakov\TASS via Getty Images

У неділю по всій Росії проходили місцеві вибори і акції протесту проти пенсійної реформи. Вони супроводжувалися насильством і масовими затриманнями. Всього по країні затримали 839 чоловік, пише Meduza.

Ініціював протести опозиційний політик Олексій Навальний, якого напередодні акцій затримали. У багатьох містах місцеві органи влади відмовлялися давати дозволи на акції, тому вони були незаконними. Ще за три дні до мітингів по всій країні затримали більше 20 осіб, які їх організовували. Протести пройшли в 83 містах.

Акція в Москві

У Москві, за даними DW, зібралося близько чотирьох тисяч осіб, хоча поліція говорила лише про дві тисячі. Влада дозвіл на акцію не давала, але відразу розганяти її не стали. До протестувальників прийшов лідер ЛДПР Володимир Жириновський з охороною і почав з ними лаятися, а після — махати кулаками та кидати черевики.

Після того, як протестувальники спробували прорватися до будівлі Державної Думи, їх почали затримувати правоохоронці. За даними «ОВД-Инфо», затримали 36 осіб, на двох завели кримінальні справи за насильство проти правоохронців.

Акція в Санкт-Петербурзі

Вона також була неузгодженою, на неї прийшло близько двох тисяч людей. Місце мітингу було огороджено спецтехнікою. Відразу ж після початку акції співробітники поліції почали затримувати її учасників, зокрема тих, хто тримав плакати з критикою президента РФ Володимира Путіна. В ході акції було затримано більше 350 чоловік, серед них є неповнолітні.

Волонтеру штабу Навального Анастасії Осипової при затриманні так сильно заламали руку, що їй довелося звернутися до лікарні.

Акції в інших містах

У Єкатеринбурзі організатори обіцяли вивести на мітинг близько пʼяти тисяч чоловік, в підсумку прийшли кілька сотень, і їх також відразу стали затримувати.

У Новосибірську під час акції відбулися зіткнення протестуючих з поліцією, затримано 10 осіб.

Затримували як учасників акцій, так і журналістів, які висвітлювали події у Владивостоці, Хабаровську, Улан-Уде, Томську, Красноярську, Новосибірську, Омську, Кургані, Уфі, Тюмені, Самарі, Южно-Сахалінську і інших містах.

ОВД-Инфо