«Схеми»: Оксана Марченко видобуває нафту в Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дружина екс-голови Адміністрації президента Віктора Медведчука телеведуча Оксана Марченко освоює Гавриківське нафтове родовище в Росії, йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Журналісти виявили, що бізнес сімʼї Медведчука в РФ засновано після 2014 року.

Згідно з даними реєстру Мінʼюсту в Україні, у Віктора Медведчука бізнесу майже немає. Єдина його комерційна компанія — ТОВ «Форпостінвест», спеціалізована на бізнес-консультуванні. Інші фірми повʼязані з громадською діяльністю: він є співзасновником ГО «Спілка адвокатів України» та керівником ГО «Український вибір — право народу».

RFE/RL Graphics

Але його дружина Оксана Марченко, за даними реєстру, є засновницею, кінцевим бенефіціаром або власником істотної частки не менш ніж десяти компаній. Вони працюють з нерухомістю та будівництвом, фінансами, сільським господарством та медіа-бізнесом, заготовляють ліс.

«Схеми» виявили, що в Марченко є компанії не тільки в Росії, але і в анексованому РФ Криму.

RFE/RL Graphics

«Одразу три українські компанії, кінцевим бенефіціарним власником яких є учасниця «Танців з зірками», з 2015 по 2016 роки ввійшли в співзасновники фірми ТОВ «ТАВРІЯ-ІНВЕСТ», зареєстрованої за російським законодавством у березні 2015 року в Ялті», — йдеться у розслідуванні журналістів.

На їхню думку, фірму ТОВ «ТАВРІЯ-ІНВЕСТ» створено для керування майном у Криму після анексії. У той же час журналісти помітили, що вона має спільного директора з московською фірмою зі схожою назвою — ТОВ "ІК «ТАВРІЯ ПІВНІЧ». Ним є Інна Палій.

RFE/RL Graphics

Власники цієї фірми ховаються за кіпрськими компаніями: спочатку VENTOLOR INVESTMENTS LTD, потім — VENTOLOR HOLDING LTD. Крім того, журналісти виявили, що Марченко — єдина власниця кіпрської компанії TUMILLON INVESTMENTS LTD, яка через інші кіпрські компанії володіє 51,1% російської компанії-переможця конкурсу за право видобувати нафту з Гавриківського родовища.

Це одне з трьох найбільших родовищ у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ — його запаси оцінювали більш ніж у 40 мільйонів тонн. У конкурсі на його видобуток компанія-переможниця «НЗНП Трейд» обійшла «Роснєфть» завдяки заявленим умовам. Згідно з ними, учасниками могли стати тільки компанії з Ростовської області. На цій території була тільки одна нафтовидобувна фірма — «НЗНП Трейд». Тоді «Роснєфть» навіть скаржилася на дискримінаційні умови конкурсу за нафтове родовище.

Російські ЗМІ повʼязують фірму «НЗНП Трейд» з групою компаній «Південь Русі», власником нафтопереробного заводу в Ростовській області. Журналісти відзначають, що незважаючи на закінчення конкурсу три роки тому, тільки цього року фірма «НЗНП Трейд» почала облаштовувати родовище і закуповувати обладнання для нього.

Це відбулося після зміни структури власності компанії.

«Тридцять два відсотки компанії належать ТОВ «Дол», яку контролює Василь Кислов — батько бізнесмена-аграрія Сергія Кислова. Частка 14,9% та 3% належить Наталії Лавренюк і фірмі «Розвиток». А ось найбільша частка — 50,1% належить кіпрській фірмі Ventolor Holding LTD, у якій, за даними кіпрського реєстру, 13 грудня 2017 року змінився власник», — повідомляють журналісти.

RFE/RL Graphics

Далі вони виявили, що інша кіпрська компанія — TUMILLON INVESTMENTS LTD є засновником кіпрської Ventolor Holding LTD, якій належить 50,1% російської фірми «НЗНП Трейд». Єдиний власник TUMILLON INVESTMENTS LTD — Оксана Марченко.

RFE/RL Graphics

Крім цього, кіпрські фірми Марченко володіють часткою у «Торговому Домі НЗНП» — компанії з продажу нафтопродуктів.

RFE/RL Graphics

RFE/RL Graphics

«Причому потенційний ринок збуту нафтопродуктів, які будуть добувати з Гавриківського родовища і переробляти в Ростовській області — це окупована російськими гібридними силами частина українського Донбасу, на якій діють угруповання «ЛНР/ДНР», — заявляють журналісти з посиланням на українських і російських експертів.

RFE/RL Graphics

RFE/RL Graphics

Український фахівець і аналітик UPECO Олександр Сіренко розповів журналістам, що окуповані території Україна жорстко не контролює.

«Там немає ні митниці, ні податкової, там не можна відстежити обсяги і ціни. Це відкрило скриню Пандори для ділків або бізнесменів», — зазначає експерт.