Перемирʼя в Ідлібі не буде. Лідери Туреччини, Росії та Ірану провели в Тегерані саміт щодо Сирії. Про що говорили?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Перемирʼя в Ідлібі не буде. Лідери Туреччини, Росії та Ірану провели в Тегерані саміт щодо Сирії. Про що говорили?

Mikhail Metzel\TASS via Getty Images

Президент Росії Володимир Путін, Туреччини Реджеп Ердоган та Ірану Хасан Роухані провели в Тегерані саміт з метою обговорити ситуацію в сирійському Ідлібі, — передає Reuters.

Під час саміту Ердоган виступив за оголошення перемирʼя в Ідлібі. Однак, як пише агентство, Путін і Роухані відкинули цю ідею. Путін пояснив це тим, що бойовики ан-Нусри та «Ісламської держави» не присутні на саміті, тому не можна бути впевненими в дотриманні режиму перемирʼя.

Роухані підкреслив, що Сирія повинна відновити контроль над усією своєю територією, а також закликав повстанців роззброїтися й домагатися мирного врегулювання конфлікту. Іранську присутність у Сирії Роухані пояснив боротьбою з тероризмом.

За підсумками зустрічі Путін заявив, що розраховує на складання зброї бойовиками. «Будемо сподіватися, що і в представників терорганизацій вистачить здорового глузду припинити опір і скласти зброю», — наводить слова Путіна агентство.

У підсумковій декларації учасники саміту заявили про підтримку територіальної цілісності Сирії та закликали ООН збільшити гуманітарну допомогу країні. На думку лідерів Росії, Туреччини та Ірану, конфлікт у Сирії можна вирішити тільки шляхом переговорів.

На початку тижня ситуація в провінції Ідліб знову загострилася. Росія завдала ракетних ударів по базах повстанців, внаслідок чого загинуло близько 10 осіб. Ідліб вважається останнім потужним оплотом опозиції. Його взяття може означати кінець громадянської війни в Сирії, яка триває з 2011 року.