Комітет Ради підтримав зміни до Конституції щодо курсу України на ЄС і НАТО

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Комітет Ради підтримав зміни до Конституції щодо курсу України на ЄС і НАТО

torange.biz

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект президента Петра Порошенка зі змінами до Конституції, які закріплюють курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Рішення було прийнято одностайно на засіданні комітету 5 вересня, повідомляє УП.

«Одинадцять — за. Одноголосно. Зафіксуйте це», — оголосив голова комітету Сергій Пашинський. Він також нагадав про процедуру прийняття змін до Основного закону України.

«Суб’єкт законодавчої ініціативи вніс законопроект, ми зараз даємо висновок, і в залі, дуже сподіваюся, отримуємо 226 голосів. Потім цей проект іде до Конституційного суду. Якщо він отримує висновок КСУ, на наступній сесії він вноситься до зали і потребує 300 голосів для прийняття», — наголосив Пашинський.

Глава фракції БПП Артур Герасимов повідомив, що на наступному пленарному тижні (18—21 вересня) парламент проголосує за включення до порядку денного сесії і направлення до Конституційного суду даного президентського законопроекту, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

3 вересня президент Петро Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Європейський Союз.

Згідно документу, в статті 85 пропонують визначити, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Статтю 102 запропоновано доповнити положенням, що президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.

Стаття 116 доповнюється новим пунктом, згідно якого Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.