НАБУ отримав доступ до телефону Онищенко по справі про підкуп нардепів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Національне антикорупційне бюро отримало доступ до інформації про мобільні переговори депутата-втікача Олександра Онищенка в рамках провадження про можливий підкуп народних депутатів України.

Таке рішення прийняв Соломʼянський районний суд Києва 23 серпня. Він дозволив детективам НАБУ вивчити інформацію з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2016 року про номери, час і місце викликів, ЅМЅ і ММЅ, дані про те, з ким звʼязувався депутат (прізвища, імена, по батькові).

Що це за справа?

НАБУ відкрило справу про підкуп депутатів Ради в грудні 2016 року. Підставою для розслідування стала заява самого Онищенка про підкуп. Він неодноразово заявляв ЗМІ, що у нього є записи розмов з президентом Петром Порошенком та іншими чиновниками, у яких мова йде, зокрема, про організацію голосувань Верховної Ради за гроші.

У квітні 2018 року Онищенко, оприлюднив частину запису розмови з людиною, яку сам нардеп називає президентом Петром Порошенком. Цей чоловік обговорює з Онищенком домовленості з екс-міністром екології Миколою Злочевським щодо закриття кримінальних справ проти нього, а також питання розвитку бізнесу.

За версією НАБУ, Онищенко протягом 2014—2016 років «здійснював неодноразові виплати грошових коштів як в готівковій, так і в безготівковій формі у розмірі від 20 до 100 тисяч доларів США ряду невстановлених осіб з числа народних депутатів України, які... є службовими особами, які займають особливо відповідальне становище». Політик платив за голосування нардепами на пленарних засіданнях Верховної Ради із заздалегідь визначеними результатами.

Навіщо НАБУ листування Онищенка?

У травні журналісти «Слідство.Інфо» показали розслідування про листування нардепа-втікача з представниками оточення Петра Порошенка, яке підтверджує корупцію на найвищому державному рівні. Зокрема, керівник проекту Дмитро Гнап заявив, що зустрічався з Онищенком, і той дозволив йому сфотографувати своє листування з нардепами від БПП Ігорем Кононенком і Сергієм Березенком, а також з фінансовим радником президента Макаром Пасенюком.

Саме вони, за словами журналістів, домовлялися з іншими нардепами про голосування за гроші в інтересах Порошенка. Сам Онищенко заявив, що його слова вирвали з контексту, а розслідування «змонтовані» і є «фейкової історією, яку придумав Дмитро Гнап».

НАБУ викликало Гнапа в якості свідка у справі про підкуп нардепів. Журналіст передав детективу флеш-накопичувач, на якому містяться аудіозапис його розмови з Онищенка, а також фотознімки продемонстрованого йому листування. НАБУ вважає, що номер мобільного, до якого отримали доступ детективи бюро, міг використовуватися Онищенком саме для розмов і листування про підкуп.

У чому ще звинувачують Онищенка?

26 липня 2018 року НАБУ закінчило розслідування «газової справи» проти нардепа Олександра Онищенка. За версією слідства, він організував злочинну організацію, учасники якої в період с січня 2013 по червень 2016 року заволоділи понад 1,6 мільярда гривень від реалізації газу в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Внаслідок цього збитки «Укргазвидобування» склали понад 740 мільйонів гривень.