Вступ до вишів-2019: ТОП-10 нововведень для абітурієнтів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вступ до вишів-2019: ТОП-10 нововведень для абітурієнтів

Pixabay

Міністерство освіти і науки розробило нові Умови прийому до вузів у 2019 році та винесло їх на громадське обговорення. «Бабель» зібрав 10 основних нововведень, передбачених документом. Зазначимо, що пропозиції та рекомендації до проекту можна надсилати до 19 вересня на електронну пошту [email protected].

1. Сертифікати ЗНО

У 2019 року для вступу до вишів прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2018 та 2019 років з усіх предметів. Подати також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, окрім оцінок з іноземних мов — англійської, французької, німецької та іспанської.

2. Коротші терміни вступної кампанії

Основна частина вступної кампанії має стати коротшою. Зокрема на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за 9 днів до початку подання заяв — 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня [у 2018-му — на 3 дні довше].

Водночас зареєструватися в електронному кабінеті можна буде до 30 серпня і подати заяву вступ на заочну форму навчання на контракт.

3. Творчі конкурси проводитимуть перед ЗНО

Щоб прибрати можливу корупційну складову під час творчих конкурсів, МОН пропонує проводити їх до основної сесії ЗНО — з 16 березня до 15 травня. Водночас планують передбачити додаткову сесію творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але лише на контрактні місця.

Крім того, виші будуть узгоджувати графік проведення конкурсів з МОН. Таким чином вони не будуть проходити в один і той же день у різних навчальних закладах [У 2018-му творчі конкурси проводились після ЗНО, з 14 до 26 липня включно].

4. Хочеш працювати в селі — отримаєш пріоритет при зарахуванні

У 2019 році першими будуть зараховувати вступників у медичні та педагогічні навчальні заклади, які захочуть працювати в селах.

Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я». Для цього абітурієнти мають укласти угоду про відпрацювання не менш трьох років в селі або селищі міського типу [у 2018 році такої норми не було].

5. Збільшено кількість спеціальностей, на які треба мати мінімум 150 балів із ЗНО

У 2019-му вступникам потрібно набрати 150 мінімальних балів з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Як і в 2018 році, абітурієнтам потрібно мати не менш 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

6. Фіксований перелік конкурсних предметів

У 2019-му два конкурсні предмети для вступу на бакалавра будуть фіксованими, а третій вступник зможе обрати з двох альтернативних варіантів. Така схема і діяла і в 2018 році, але МОН пропонує змінити переліки предметів для певних спеціальностей. Приміром, розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики. Таким чином в міністерстві хочуть, аби ці предмети стали більш популярними серед школярів.

7. Пільги для учасників бойових дій

Пільги для учасників бойових дій поширюються не тільки на учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників цієї категорії.

8. Єдиний вступний іспит з іноземної мови для магістратури

Для вступу в магістратуру пропонується збільшити перелік спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО.

Зокрема планується додати спеціальності «Музеєзнавство, памʼяткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

9. Вступ на молодшого бакалавра — лише на контракт

Вступити на молодшого бакалавра можна буде за двома сертифікатами ЗНО і лише на небюджетні конкурсні пропозиції. Це пов’язано з тим, що у 2019 році буде останній набір на молодшого спеціаліста і в міністерстві хочуть «захистити» бюджетні місця на цей освітньо-кваліфікаційний рівень.

10. Сертифікат ЗНО з української мови та літератури

Щоб вступити на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузі знань «Управління та адміністрування», треба подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра чи магістра медичного спрямування обов’язковим буде сертифікат про складання Ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок М».