Порошенко розповів головам фракцій Ради деталі свого законопроекту про зміни до Конституції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Порошенко розповів головам фракцій Ради деталі свого законопроекту про зміни до Конституції

wikipedia.org

Президент Петро Порошенко на зустрічі з головами фракцій у Верховній Раді повідомив деталі свого законопроекту про зміни до Конституції, який був зареєстрований сьогодні в парламенті.

ЄС і НАТО

Порошенко пропонує змінити абзац пʼятий преамбули, додавши туди слова про «європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

За його словами, Верховна Рада отримає право визначати стратегічний курс на вступ України в Європейський Союз і в Організацію Північноатлантичного договору (НАТО). Забезпечити це повинен буде Кабінет Міністрів. А зміни до статті 102 зроблять президента гарантом курсу країни на Євросоюз і НАТО.

У перехідних положеннях Конституції Порошенко пропонує виключити пункт про використання військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань.

Росія

Президент нагадав головам парламентських фракцій про те, що Договір про дружбу з Росією закінчується до 31 березня 2019 року. Отже, для того щоб угода автоматично не подовжилась, українській владі, за словами Порошенка, необхідно до 30 вересня повідомити Росію, що Україна не буде продовжувати цей договір.

4 вересня стартує девʼята сесія Верховної Ради. Про те, які головні питання вона розгляне, розповів спікер Андрій Парубій.