Суд заборонив Януковичу відмовлятися від державних адвокатів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд заборонив Януковичу відмовлятися від державних адвокатів

ria.ru

Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити заяву про забезпечення позову екс-президента Віктора Януковича до Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги з приводу призначення державних адвокатів, повідомляє прес-служба суду.

У суді вважають, що представник позивача «не довів, що невжиття судом заходів по забезпеченню позову може істотно ускладнити або зробити неможливим ефективний захист або відновлення порушених прав та інтересів позивача».

Заява про забезпечення позову — це заходи, які суд може прийняти в ході процесу для того, щоб забезпечити охорону прав позивача до винесення рішення по його справі.

Документ був поданий в кінці серпня. У ньому Янукович просив суд до винесення по адміністративній справі рішення по суті, зупинити призначення Центром Віктора Овсяннікова та Юрія Рябовола своїми госадвокатами. Також екс-президент просив заборонити Центру залучати і видавати доручення адвокатам для будь-яких дій в його інтересах, а також заборонити Овсяннікову, Рябоволу або іншим адвокатам діяти від його імені.

Першим держадвокатом Януковича був Віталій Мешечек, якого призначили в липні 2017. Це стало можливим після того, як Янукович відкликав своїх захисників і заявив про вихід з процесу. Через місяць Мешечек заявив про самовідвід і мотивував своє рішення тим, що кримінальне провадження «дуже серйозне». Мешечека замінив Максим Герасько, однак він систематично не зʼявлявся на засідання суду. Його замінив Ігор Ляшенко, який зривав засідання суду і дебатів, що призвело до усунення його від виконання обовʼязків. Ляшенка замінив адвокат Віктор Овсянніков.

1 серпня Оболонський райсуд Києва доручив Центру з надання вторинної правової допомоги замінити адвоката Овсяннікова. Той тричі самовільно покидав залу засідання суду, чим зірвав дебати у справі про держзраду Януковича. Після цього держадвокатом Януковича призначили Юрія Рябовола.

Крім державних адвокатів, Януковича у цій справі захищають пʼять приватних адвокатів: представники обʼєднання Aver Lex Віталій Сердюк, Ігор Федоренко, Богдан Біленко та Андріана Фозекош, а також Олександр Байдик.

Через адвокатів Януковича генеральний прокурор Юрій Луценко нібито став фігурантом кримінальної справи про втручання в роботу судових органів.

Януковича звинувачують у скоєнні злочинів за ст. 111 (державна зрада), ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.